Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Meki čankir (ulcus molle, chancroid)


 
opsti
 

Meki čankir (ulcus molle, chancroid), akutna polna bolest, izaziva je uzročnik Haemophilus ducreyi, prenosi se obično polnim kontaktom, (obavezna je zaštita lekara, jer se bez zaštitne opreme i lekar može zaraziti, prvenstveno na rukama). Nakon inkubacije od 3 do 5 dana javi se vezikulofistula od koje potom nastane bolna ulceracija, ponekad i duboka (na penisu može prodreti i  u uretru).
 


 
anamneza

Nastanak bolesti


Ulkus mole je polna bolest koja se prenosi polnim putem.U našem području nalazimo tek sporadične slučajeve bolesti, i to uglavnom u lučkim gradovima, vezano uz prostituciju.Prilikom seksualnog čina (penetracije) bakterijski uzročnici bolesti sa zaražene osobe prodiru kroz epitel genitalnih organa zdrave osobe gde izazivaju imunološki odgovor. 


Uzročnik 


 

 

Rezultat upalne reakcije je ulkusna tvorevina, tzv. meki čankir. Uzročnik bolesti je gram negativna štapićasta bakterija Haemophylus ducrey. 

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Nakon inkubacije koja iznosi 2-4 dana, na mestu ulaska uzročnika u epitel nastaje papula. Papula prelazi brzo u pustulu, a nakon nekoliko dana pustula otpada, čime postaje vidljiv defekt koji se širi u dubinu i širinu. Kod muškaraca promena se najčešće nalazi na glansu penisa, ali se može naći i na testisima . Kod žena promena se najčešće nalazi na stidnim usnama. Ulkus mole često prate limfangitis i povećanje limfnih čvorova, što se može javiti odmah nakon pojave ulkusa, ili nakon više nedelja i meseci. Limfni čvorovi su povećani, međusobno slepljeni, bolni, srasli uz podlogu i kožu. Kad se čvorovi zagnoje, dolazi do pojave fluktuacije, perforacije i pražnjenja gnojnog sadržaja, nakon čega ostaju ožiljci. Dijagnoza bolesti se postavlja anamnezom, kliničko, slikom i dokazom uzročnika u razmazu gnoja ili nekrotičnog tkiva iz ulkusa.Morbus Reiter


Morbus Reiter je bolest karakteristična sa četiri glavna simptoma: balanitis, uretritis, konjunktivitis i artritis. Bolest je retka, a obolevaju isključivo mladi muškarci. Etiopatogeneza bolesti nije sasvim razjašnjena, a sumnja pada na autoimune procese u organizmu.Klinička manifestacija bolesti


Prisutan je akutni uretritis, uz gnojnu sekreciju, jake bolove prilikom mokrenja i visoku temperaturu. Urogenitalni trakt može biti zahvaćen i u obliku balanitisa, prostatitisa, cistitisa, pijelonefritisa. Kod velikog broja bolesnika javlja se upala zglobova, poliartritis, pri čemu su zglobovi bolni i otečeni.  Bolest ima hronični tok i sklonost recidiviranju.

Dijagnostika 

  • Istorija bolesti

  • fizikalni nalaz

  • ubrzana sedimentacija

  • leukocitoza

  • povišenje alfa 2 globulina.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.