Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Trichomonas vaginalis


 
opsti
 

Uzročnik bolesti je protozoa Trichomonas vaginalis. Trofozoit, flagelat, stanovnik vagine i prostate. U vaginalnoj sluznici hrani se leukocitima i bakterijama. Trichomonas vaginalis izaziva degeneraciju i deskvamaciju epitela vaginalnog epitela, što uzrokuje nakupljanje upalnih ćelija u tom području. U vagini se javlja upalni sekret, redak, beličast ili žućkast, često penušav, sladunjavog mirisa, u kome se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. 


 
anamneza

Trichomonas vaginalis


Vrlo često se uz osnovnu bolest razviju i gljivična i bakterijska flora, što veoma pojačava upalu. Kod žena je ovakvo stanje vrlo neugodno. Tokom dužeg vremenskog razdoblja akutna upala se smiruje i prelazi u hroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi sa blažim simptomima, najčešće pod slikom nespecifičnog uretritisa uz serozni sekret. 


Trichomonas vaginalis


 

 

Dijagnostika

Dokazivanje uzročnika pod mikroskopom u nativnom preparatu

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Mikroskopska pojava Vaginalna mukoza pokazuje akutne ili hronične inflamatorne lezije, zavisno od faze razvoja infekcije. Biopsija vaginalne mukoze pokazuje neutrofilične, limfocitične, plazmacitične infiltrate, stromalne edeme, kao i ćelijsku atipiju. Hiperplazija ćelija i skvamozna metaplazija takodje mogu biti prisutni. Trichomonas se može naći po površini skvamoznih ćelija epitela, a veoma retko u epitelu, naročito u površinskom sloju ćelija. Citoplazma je cijanofilična i bleda sa malim, ekscentričnim, vezikularnim jedrom. Modifikacije ćelija epitela su vidljive u vaginalnom brisu i manifestuju se povećanom eozinofilijom i prisustvom karakterističnih perinuklearnih prostora. Jedra pokazuju varijacije u veličini, u opštem porastu volumena, binukleotizmu i piknozi. Citološke alteracije su ponekad tako izražene  da se približavaju ćelijskim abnormalnostima neoplastičnog tipa. Odsustvo hiperhromatizma i jedara bizarnog oblika sugerišu infekciju Trichomonasom Bolest urogenitalnog trakta koja se u velikoj većini slučajeva prenosi polnim putem. Žene se smatraju rezervoarom infekcije (25%), a muškarac faktorom širenja u populaciji (4% manifestnih parazitonoša). Od nepolnih načina prenošenja bolesti treba izdvojiti kontaminirane sanitarne čvorove. 

Mikrobiologija Uzročnik bolesti je protozoa Trichomonas vaginalis. Trofozoit, flagelat, stanovnik vagine i prostate. U vaginalnoj sluznici hrani se leukocitima i bakterijama.

Nastanak bolesti Trichomonas vaginalis izaziva degeneraciju i deskvamaciju epitela vaginalnog epitela, što uzrokuje nakupljanje upalnih ćelija u tom području.Klinička manifestacija U vagini se javlja upalni sekret, redak, beločast ili žućkast, često penušav, sladunjavog mirisa, u kojem se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. Vrlo često se uz osnovnu bolest razviju i gljivična i bakterijska flora, što jako pojačava upalu. Kod žena je ovakvo stanje vrlo neugodno. Tokom dužeg vremenskog razdoblja akutna upala se smiruje i prelazi u hroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi sa blažim simptomima, najčešće pod slikom nespecifičnog uretritisa uz serozni sekret. 

Dijagnostika Dokazivanje uzročnika pod mikroskopom u nativnom preparatu.

Terapija Metronidazol. Potrebno je istovremeno lečenje seksualnih partnera.Trihomonijaza


 

Infekcija se karakteriše leukorejom praćenom pruritusom, osećajem pečenja, dispaurenijom i iritacijom epitela. Period inkubacije je izmedju 5 i 28 dana. Ova leukoreja je sivožure boje, penaste konzistencije i javlja se kod oko 25% pacijentkinja i veoma iritira okolnoi tkivo. Kada postoji i ostala bakterijska florea, ova promena je izraženo purulentna. Vaginalni pH je snižen na oko 5,0 zbog oslobadjanja kiselinskih radikala.Makroskopska pojava


Makroskopska pojava

 

Kod akutnog vaginitisa izazvanog Trichomonasom, mukoza je crvena, edematozna i granularna. Manje hemoragične zone su prisutne i mogu se pojaviti, povremeno, i manji površinski ulceri. Ove pojave su karakteristične i kod vaginalne, vulvarne i ketocervikalne mukoze. Kolposkopski se otkriva karakteristična vaskularizacija.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.