Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Mikoplazma i Ureaplzma


 
opsti
 

Iz ove grupe mikroorganizama, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium predstavljaju najcecsca tri uzrocnika simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta. Ovi mikrobi nemaju celijski zid tipican za bakterije, a jedna od najznacajnijih odlika im je mnostvo antigenskih serotipova (odlikuju se antigenskom razlicitoscu), sto uspostavljanje trajnog imuniteta cini prakticno nemogucim


 
anamneza

Mikoplazma i Ureaplzma


Zbog toga su ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe veoma cesta pojava. Pravu ulogu mikoplazma u ureaplzma u hronicnim zapaljenjima grlica materice i endometrijuma skoro da nije moguce odrediti jer su infekcije ovim mikrobima po pravilu udruzene sa aerobnim ili anaerobnim bakterijama.


Mikoplazma i Ureaplzma


 

 

Tesko je reci da li je bakterijska infekcija u stvari superinfekcija koja nastaje na terenu inficiranih tkiva mikoplazmom i/ili ureaplazmom ili obrnuto..

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Ista dilema ostaje i nakon uspesnog lecenja. Naime, uspesno lecenje bakterijske infekcije dovodi do iscezavanja mikoplazme i/ili ureaplzme. Postoji misljenje da antibiotska terapija koja uspesno izleci bakterijsku infekciju ujedno eliminise i mikoplazmu/ureaplzamu. Infekcija jajovoda mikoplazmom/ureaplazmom se moze zavrsiti stvaranjem priraslica, suzavanjem jajovoda, "slepljivanjem" i "paralisanjem" fimbrijalnog aparata jajovoda, cineci ga poptuno nefunkcionalnim, a da propustljivost jajovoda za tecnost (kontrast pri HSG snimanju) bude potpuno ocuvana. Veza izmedju infekcije mikoplazmom/ureaplzamom i neplodnosti muskaraca nije dokazana. Osim, poremecaja funkcije jajovoda, danas se smatra da mikoplazma/ureaplazma mogu biti udruzene sa povecanim rizikom za pobacaj ili razvojne anomalije ploda. Ovaj fenomen se uglavnom objasnjava povecanom aktivnoscu Th1 (proinflamatornih citokina) i povecanom aktivnoscu NK celija endometrijuma. Novija istrazivanja o vezi infekta i steriliteta zena objasnjavaju ovaj fenomen preranim zatvaranjem ili "neotvaranjem" tzv. "implantacionog prozora" endometrijuma, koji je narocito zavisan od TNF-alpha (jedan od major proinflamatornih citokina). Ucestalost infekcije mikoplazmom/ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se moze dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih zena infekcija mikoplazmom moze dokazati u 17% slucajeva. Ovaj procenat daleko veci kada je u pitanju ureaplazma i iznosi 75%.Simptomi


Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojacan vaginalni sekret, mikoplazme se najcesce dokazuju iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlica materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponasanju mikoplazmi u vagini i delimicno grlicu materice, naseljavanje same maternicne supljine, jajovoda, odnosno sirenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu oslikava njihov puni patogeni znacaj. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecificni, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu trbuha, pojacani vaginalni sekret, bolovi prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mucnina i povracanje, povisena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pecenje i ucestalo mokrenje). Izgleda da je kod zena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muskaraca vise problema izaziva Ureaplasma urealyticum.Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzrocnika iz brisa grlica materice i/ili uretre u odgovarajucim kulturama ili detekcijom antitela putem kitova.  

Lečenje 

Lekovi izbora su tetraciklini (Doxycyclin) kroz 10-14 dana koji su efikasni kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije Mycoplasmom hominis na raspolaganju stoje jos linkomicin (Lincocin) i clindamicin, dok je u lecenju Ureaplasma urealyticum delotvoran eritromycin (Eritromicin).  

Alternativne mogucnosti

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran nacin kako izbeci ovu vrstu polno prenosivih bolesti. Sve sto narusava pH vagine i bakterijsku ravnotezu vagine moze dovesti do infekcije.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.