Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Uzročnik


 
opsti
 

Gonoreja je mnogo uobičajenija bolest od sifilisa. To je treća najuobičajenija polna zarazna bolest, odmah posle nespecifičnih genitalnih zaraza i kandidijaza, a mnogo je češća od herpesa. Više od polovine slučajeva zaraze gonorejom je među osobama mlađim od 24 godine, a obolelih muškaraca je tri do pet puta više nego žena. Danas se u svetu svake godine zabeleži između 200 do 500 miliona novih slučajeva. Gonoreja ili kapavac je najčešća polna bolest današnjice, a prenosi se gotovo isključivo polnim putem.

 
anamneza

Infekcije kod oba pola


Uglavnom zahvata mlade i polno aktivne ljude. Promiskuitet znatno povećava rizik oboljevanja od ove bolesti. To je bakterijska zarazna bolest, a uzročnik je bakterija Neisseria gonorrhoeae. Prilikom polnog kontakta dolazi po prenosa bakterija sa epitela polnih organa zaražene osobe (najčešće su to osobe sa subkliničkom varijantom bolesti ili potpuno asimptomatske kliconoše) na epitel zdrave osobe.  


Infekcije kod oba pola


 

 

Bakterije napadaju cilindrični epitel sluznice (cervikalni kanal, rektum,) izazivajući upalnu reakciju. Hronična upala često izaziva metaplaziju cilindričnog epitela.

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Mikroorganizam gonoreje se prenosi polnim odnosom - oralnim, analnim i vaginalnim. Može se preneti iz mokraćne cevi muškarca na cerviks, mokraćnu cev, grlo ili rektum njegove partnerke. Mogu ga preneti i žene na mokraćnu cev partnera za vreme penetracije. Kako mikroorganizam (gonokok) umire vrlo brzo van ljudskog tela, praktično ga je nemoguće preneti bez polnog odnosa. Stoga se ne trebate brinuti da ćete se zaraziti peškirom. Ali ako imate polni odnos sa nekim ko je zaražen gonorejom, velika je opasnost da ćete se zaraziti. Bakterija Neisseria gonorrhoeae ili gonokok je gram-negativni diplokok, koji pod mikroskopom, kad je u paru, nalikuje na zrno kafe. Gonokoki su osetljivi organizmi, pa ih je lako uništiti sušenjem, dezinficijensima ili delovanjem sunčevog zračenja. N. gonorrhoeae je  osetljiva na penicilin, eritromicin, azitromicin, cefalosporine, tetraciklin, ali uz sve češću pojavu otpornosti prema tim lekovima.Gonoreja kod muškaraca


Najznačajniji oblik gonoreje kod muškaraca je akutna upala mokraćne cevi, urethritis gonorrhoica anterior acuta. Posle razdoblja kratke inkubacije (1-7 dana) bolesnik počinje osećati peckanje u mokraćnoj cevi, bolnost pri mokrenju, uz pojavu gustog, žućkastog, gnojnog sekreta. Ne lečena akutna faza nakon nekoliko nedelja prelazi u hroničnu fazu, urethritis gonorrhoica chronica, koja je karakterizirana smirivanjem i blažim simptomima. Sekret postaje oskudan ("jutarnja kap") i postupno nestaje.
Retrogradnim širenjem infekcije urogenitalnim traktom mogu se razviti i druge komplikacije bolesti: urethritis gonorrhoica posterior (upala zadnjeg dela uretre), prostatitis gonorrhoica (upala prostate), epididymitis gonorrhoica (upala pasemenika).Gonoreja kod žena


Infekcija kod žena često zna proći sa vrlo malom simptomatikom, pa akutna faza bolesti prelazi u hroničnu fazu i kliconoštvo. Od akutnih oblika bolesti najvažniji su urethritis gonorrhoica acuta, Bartolinitis gonorrhoica i cervicitis gonorrhoica. Cervicitis gonorrhoica najčešći je oblik gonoreje kod žena. Akutni cervicitis izražava se upalom i edemom sluznice cervikalnog kanala. Akutna upala brzo prelazi u hronični stadijum, ali sa mnogobrojnim bakterijama u sluznici koji predstavljaju trajnu opasnost od komplikacija širenja zaraze na susedne organe. Od komplikacija treba izdvojiti salpingitis, pyosalpinx, adnexitis, i vrlo opasni, ali ređi pelveoperitonitis. Posledica komplikacija primarne bolesti mogu biti sterilitet i vanmaterična trudnoća. Urethritis gonorrhoica acuta se javlja već posle nekoliko dana inkubacije. Bolest započinje pojavom oskudnog sekreta, koji vrlo brzo postaje i gnojan. 


Pojava sekreta je praćena bolnošću prilikom mokrenja. Bartholinitis gonorrhoica počinje upalom izvodnog kanala, a ako se zatvori izvodni kanal, dolazi do upale žlezdanog parenhima, pri čemu se razvija apsces u području ušća vagine. Simptomi su različiti kod žena i muškaraca. Dok samo jedan od desetorice muškaraca nema simptome, to je slučaj kod više od polovine žena kod kojih se razvila bolest. Prvi znaci kod muškaraca javljaju se između tri i pet dana nakon kontakta sa zaraženim partnerom. Ogledaju se peckanjem u mokraćnoj cevi, a potom i gustim, žućkastim sekretom koji kaplje iz penisa. U isto vreme javlja se goruća bol pri mokrenju. Iako se muškarac u početku oseća dobro, ako se zaraza relativno brzo ne otkrije, u roku od deset do četrnaest dana može osetiti simptome groznice i glavobolje. Zaraza se može proširiti do prostate, mokraćne bešike, testisa ili pasemenika (dve uske duge cevi u kojima sperma sazreva pre ejakulacije). U slučaju kada su obe brazde pasemenika zahvaćene, mogu izazvatii sterilitet. Simptomi gonoreje kod žena ponekad su vaginalni sekret ili pečenje kod mokrenja. Bolna komplikacija se događa kada oteknu i omekšaju žlezde koje luče sekret za održavanje vlažnosti vagine. Ako se zaraza ne leči, može se proširiti najviše - često za vreme menstruacije - i delovati na jajovode. To se događa kod jedne od deset žena zaraženih gonorejom i praćeno je groznicom, glavoboljom i jakim bolom u donjem delu stomaka. Upala jajovoda, poznata kao salpingitis, može biti tako ozbiljna da zahteva hitno bolnicko lecenje, a oštećenje i začepljenje jajnika koji uslede mogu dovesti do trajne neplodnosti.

Dijagnostika:Anamneza, klinička slika, dokaz uzročnika (gonokoka) u mikroskopskom preparatu ili u kulturi.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.