Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Uzročnik


 
opsti
 

Gardnerella vaginalis je fakultativno anaerobna bakterija. Ima izgled gram negativnih do gram varijabilnih štapića. Nepokretna je, a veličine je prosečno 0.5 x 1.5 ľm.


 
anamneza

Infekcije kod žena


Gardnerella vaginalis izaziva bakterijsku vaginozu, vulvovaginitis, ali se isto tako nalazi kod 20-40% žena bez znakova infekcije.


Infekcije kod muškaraca


 

 

Gardnerella vaginalis kod muškarca može prouzrokovati balanoprostitis, ali njena prisutnost na penisu i u mokraćnoj cevi muškarca obično nije povezana sa kliničkim manifestacijama.

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Vaginitis izazvan Gardnerellom  

Ovaj tip vaginitisa karakteriše prisustvo Gardnerelle vaginalisranije klasifikovane kao Haemophilus Vaginalis. Opisali su je Gardner i Dukes a klasifikovali Greenwood i Pickett. Ovaj organizam je gram-negativan ili promenljiv, katalitički pozitivan, prenosiv polnim putem. Pretpostavlja se da je odgovoran za razvoj infekcije i bez prisustva drugih bakterija. Infekcija postaje simptomatična kada pH vagine postane veći od 4,5 a druge aerobne i anaerobne bakterije mogu biti prisutne. Rezultati treba da budu interpretirani sa opreznošću, zato što izolovani bakterijski agens nije uvek etiološki faktor – uzročnik kliničke bolesti. Identifikacija vaginalne flore može biti promenljiva zavisno od faktora kao što su razlike u uzorkovanju, prenosu ili rukovanju materijalom ili zbog prisustva kontraceptivnih sredstava. Bolest je udružena sa karakterističnim promenama u vagini kao što je '' fishy odor''. Mikroskopski, brojni mikroorganizmi koji prekrivaju skvamozne ćelije ili prodiru kroz ćeliju se primećuju u brisu. Neki autori smatraju da u brisu ovi mikroorganizmi treba da prekriju ćelije epitela i da se prošire iza margina ćelija kako bi se izbegla pogrešna dijagnoza. Histološki pregled ne pokazuje nikakve značajno drugačije alteracije na površini epitela.Simptomi


Simptomi se javljaju 5-10 dana posle inficiranja, a kod žene se najčešće radi o pojačanom sekretu iz vagine uz pojavu peckanja i svraba. Sekret ima neprijatan miris (po ribi), posebno posle menstruacije i polnog odnosa.
Simptomi kod muškarca uključuju osip, peckanje i svrab penisa.
Često infekcija prolazi prikriveno, bez simptoma, što pogoduje prenosu bolesti polnim putem.Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja  ginekološkim pregledom i mikrobiološkom dijagnostikom. 

Lečenje 

Lečenje  metronidazolom u trajanju od sedam dana 
Vrlo je važno naglasiti da je neophodno istovremeno lečiti oba partnera kako bi se iskorenila infekcija! U protivnom će partner koji ostaje zaražen opet prenositi Gardnerellu izlečenom partneru (tzv. ping-pong efekt).  

Recidivi 

Bolest se ponovo javlja (recidiv) u roku od jednog do dva meseca čak u 5-15 % slučajeva. Neophodno je mesec dana po završetka terapije ponoviti pregled i dijagnostiku kako bi se utvrdilo da li je lečenje bilo uspešno.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.