Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Chlamydia


 
opsti
 

Chlamydia je rod bakterija koji sadrži tri vrste: Chlamydia psittaci, Chlamydia trachomatis i Chlamydia pnemoniae.
Chlamydia trachomatis je glavni uzročnik polno prenosivih bolesti i novorodjenackih infekcija.
Chlamydia se prenosi polnim putem - spermom, vaginalnim sekretom i krvlju. Chlamydiom se može zaraziti svaka polno aktivna osoba. Zaraza ovom bakterijom je najčešća polno prenosiva bolest.


 
anamneza

Putevi prenosa


Procene o njenoj raširenosti uvek su potcenjene jer se teško otkriva i često ne uzrokuje simptome. Chlamydia je vrlo raširena u seksualno aktivnoj tinejdžerskoj populaciji. Izaziva uretralni sindrom kod žena, mukopurulentni cervicitis, upalnu bolest karlice, nespecifični uretritis muškarca, epididymitis, Reiterov sindrom, proktitis, novorođenački konjunktivitis, lymhogranuloma venereum. 


Chlamydia


 

 

Neplodne žene sa oštećenjima jajovoda i prethodnim vanmaterničnim trudnoćama imaju u 30-45% slučajeva pozitivnu kulturu na klamidiju u grliću materice..

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Chlamydia je rod bakterija koji sadržava tri vrste: Chlamydia psittaci, Chlamydia trachomatis i Chlamydia pnemoniae. Chlamydia trachomatis je glavni uzročnik polno prenosivih bolesti i novorodjenackih infekcija.Putevi prenosa Chlamydia se prenosi polnim putem - spermom, vaginalnim sekretom i krvlju. Chlamydiom se može zaraziti svaka polno aktivna osoba. Zaraza ovom bakterijom je najčešća polno prenosiva bolest. Procene o njenoj raširenosti uvek su podcenjene jer se teško otkriva i često ne uzrokuje simptome. Chlamydia je vrlo raširena u seksualno aktivnoj tinejdžerskoj populaciji. Izaziva uretralni sindrom kod žena, mukopurulentni cervicitis, upalnu bolest karlice, nespecifični uretritis muškarca, epididymitis, Reiterov sindrom, proktitis, novorođenački konjunktivitis, lymhogranuloma venereum. Neplodne žene sa oštećenjima jajovoda i prethodnim vanmaterničnim trudnoćama imaju u 30-45% slučajeva pozitivnu kulturu na klamidiju u grliću materice.Dijagnoza Četiri tipa laboratorijskih metoda je dostupno za potvrdu infekcije Chlamydiom trachomatis: direktni mikroskopski pregled tkivna gde se traže tipične inkluzije u citoplazmi ćelije, izolacija mikroorganizma na ćelijskim kulturama, otkrivanje hlamidijonog antigena ili nukleinske kiseline imunološkim ili hibridizacijskim metodama i otkrivanje antitela u krvi ili lokalnom sekretu.Dijagnoza


Četiri tipa laboratorijskih metoda je dostupno za potvrdu infekcije Chlamydiom trachomatis: direktni mikroskopski pregled tkiva gde se traže tipične inkluzije u citoplazmi ćelije, izolacija mikroorganizma na ćelijskim kulturama, otkrivanje klamidijinog antigena ili nukleinske kiseline imunološkim ili hibridizacijskim metodama i otkrivanje antitela u krvi ili lokalnom sekretu.Prevencija


Infekcije genitalnog aparata i konjunktivitis i njihove posledice mogu se sprečiti sigurnijim polnim ponašanjem, korištenjem kondoma, promenom manjeg broja partnera. Osoba kojoj se dijagnostikuje infekcija Chlamydiom trachomatis trebala bi upozoriti svoje bivše partnere na mogućnost da su zaražene kako bi se sprečilo širenje infekcije i njene posledice.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.