Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II  

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Calymmatobacterium granulomatis.


 
opsti
 

Hronična, granulomatozna infekcija u području genitalija, hroničnog toka i niske kontagioznoti. Nije sa sigurnošću utvrđen način prenosa ove bolesti.


 
anamneza

Mikrobiologijaa


Uzročnik bolesti je bakterija iz familije Calymmatobacterium granulomatis.


Klinička manifestacija bolesti


 

 

Nakon inkubacije od 2-3 meseca, na mestu zaraze nastaje jedna ili više fistula koje egzulceriraju, koje se šire i međusobno konfluiraju. Tako nastaju veći i izraženiji ulkusni defekti. Klinički tok bolesti je hroničan.

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Dijagnostika: Anamneza, pregled, mikroskopija uzorka tkiva obojenog metodom po Giemsi.Lymphogranuloma inguinale


Četvrta polna bolest (lymphogranuloma inguinale, lymphogranuloma venereum, donovanoza, Nicolas-Durand-Favreova bolest), prenosi se gotovo isključivo polnim putem a izaziva je Chlamydia trachomatis, serotipovi L1-L3. Najčešće se javlja u tropskim i suptropskim područjima. Ima 3 stadijuma: primarna lezija, razvije se nakon inkubacije od oko 14 dana u obliku papule ili papulopustule i konačno ulcerira; zatim se oko dve nedelje posle primarne lezije jave buboni, obično u preponama kao povećani bolni limfni čvorovi, koji mogu međusobno srasti u pakete i fistulirati.Dijagnoza


Kao treći stadijum javlja se genito-ano-rektalna ulcerozna elefantijaza poznata i pod nazivom esthiomene (Jersildov sindrom) pri kojoj može nastati elefantijaza genitalija a može se razviti i striktura rektuma. Limfogranuloma ingvinale (lymphogranuloma venereum) je polna bolest karakteristična za tropska i suptropska područja, a kod nas i u Europi najveća incidenca bolesti se beleži u lučkim gradovima, vezano uz prostituciju. Češća je među muškom populacijom.

Uzročnik

Uzročnik bolesti je Chlamydia trachomatis, serotipovi L1, L2 i L3.

Prvi klinički znak bolesti je primarna lezija koja se prezentuje kao papula koja prelazi u papulovezikulu, nakon čeka nastaje plitka ulceracija. Primarna lezija se nalazi na spoljnim genitalijama, a kod žena u vagini ili cerviksu. Otprilike mesec dana nakon javljanja primarne lezije nastupa slika regionalnog limfadenitisa što je glavni simptom bolesti. Limfni čvorovi postupno rastu, kofluiraju međusobno, omekšaju i na kraju prazne preko fistula. Kod muškaraca su najčešće zahvaćeni ingivinalni čvorovi i to češće samo na jednoj strani. Proces se smiruje posle 2-3 meseca. Kasne komplikacije se javljaju godinama nakon primarnog procesa, a javljaju se u obliku ulceracija, striktura i fistula. Dijagnostika se bazira na anamnezi, kliničkoj slici, a konačno se dokazuje laboratorijskim metodama; mikroskopiranje preparata bojanog po Giemsi.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.