Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


HIV infekcija i AIDS


 
opsti
 

AIDS je prvi put prijavljen u SAD-u 1981. godine. Izazvana je HIV virusom koji unistava mogucnost tela da se bori protiv infekcija. Ljudi koji imaju AIDS su veoma osetljivi na mnoge smrtne bolesti, i na izvesne forme raka. Prenos virusa prevashodno se desava za vreme seksualnog kontakta kao i deljenjem igle sa nekim pri intravenoznom drogiranju.


 
anamneza

HIV 


HIV je skraćenica od engleskih reči Human Immunodeficiency Virus. Ovaj virus je uzročnik "sindroma stečenog gubitka imuniteta" ili na engleskom Acquired Immunodeficiency Syndrom (AIDS). Često se koristi i izraz SIDA koji potiče iz francuskog jezika (Syndrome d'imunodeficience acquise).


HIV 


 

 

Osoba zaražena HIV virusom je HIV pozitivna. Postoje dva tipa virusa: HIV-1, koji je najrasprostranjeniji u Americi i Evropi, i HIV-2 koji je prisutan u nekim afričkim zemljama.

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Virus HIV napada odbrambeni sistem organizma (T-limfocite, preciznije CD4 receptor na T limfocitima, pa otuda naziv T4 ćelija). Zdrava, odrasla osoba ima u krvi 1000 i više T-limfocita. Za HIV pozitivnu osobu se konstatuje da je obolela od AIDS-a kada ima manje od 200 T4 ćelija.Faze bolesti


AIDS onemogućava ispravno funkcioniranje imunološkog sistem - prirodne odbrane organizma od infekcija. Razvoj infekcije se može podeliti u četiri faze: 1. primarna infekcija, 2. faza bez kliničkih simptoma, 3. simptomatska HIV infekcija, 4. razvoj infekcije u AIDS sindrom. U ovom odeljku će ukratko biti predstavljene ove četiri faze. Kako postepeno dolazi do pada imuniteta, kod zaražene osobe se nakon 3-6 nedelja razvijaju siptomi slični gripu, koji mogu da prođu bez posebne pažnje. Nakon toga nastupa period bez simptoma, kada se virus brzo razmnožava i kada oboleli lako može da prenese infekciju drugim osobama.Simptomi


Među prvim zabrinjavajućim simptomima javlja se uvećanje limfnih žlezda (ispod pazuha, na vratu i preponama), koje može da traje nekoliko meseci. Dalje se javljaju smanjenje telesne težine, umor, razvoj drugih infekcija (kandidijaza, upala pluća), temperatura, suvi kašalj, noćno preznojavanje, dijareja, osip na koži, promene u govoru, depresija, gubitak pamćenja. HIV virus se prenosi polnim odnosom sa inficiranom osobom, i to polnim odnosom bez zaštite (prezervativa). Prenosi se preko sluznice vagine, vulve, penisa, usta, rektuma. Korisnici opijnih droga koji koriste istu iglu mogu preko krvi preneti međusobno virus.

Putem transfuzije ili krvnih komponenti je veoma mala šansa prenosa HIV virusa, zbog obavezne kontrole koje se sprovode u zdravstvenim centrima. HIV virus se može preneti tokom trudnoće sa nelečene majke na dete u 25-30% slučajeva. Takođe se može preneti i preko majčinog mleka. HIV se ne prenosi: suzama, urinom, stolicom, preko peškira, posteljine, bazena, pribora za jelo, ubodom komaraca, pri tetoviranju, manikiru, piercingu.

Prevencija:

  • Upotreba kondoma (u najmanje 80% predstavlja adekvatnu zaštitu od virusa HIV)

  • Ne razmenjivati igle ukoliko se koriste intravenski narkotici

  • Stupanje u polni odnos bez zaštite samo sa osobom za koju se pouzdano zna da nije inficirana ovim virusom

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.