Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Hepatitis


 
opsti
 

Hepatitis : upala jetre. Mnogo je potencijalnih uzročnika, uključujući lekove, toksine i viruse. Hepatitis A, B i C su tri najvažnija virusa koji izazivaju hepatitise.
-Simptomi: obično ih nema. Ako se jave, uključuju žutu prebojenost kože i beonjača, gubitak apetita, mučninu, bol u stomaku, brzo umaranje.


 
anamneza

Mikrobiologijaa


Hepatitis A se prenosi preko fekalnih materija – zagađenom hranom ili oralno -analnim kontaktomHepatitis A se može prevenirati vakcinom, i za to se obratite vašem lekaru/ki.


Putevi prenosa bolesti


 

 

Hepatitis B se prenosi razmenom telesnih tečnosti ili putem krvi.  

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Nakon inkubacije Dodirivanjem otvorene rane ili posekotine osobe koja je zaražena, ako Vi imate prekide, pukotine ili ranice na koži, korišćenjem brijača, četkice za zube ili pribora za nokte, možete biti zaraženi. Čak i veoma mala količina krvi može preneti virus preko ovih kontakata.Hepatitis B


Hepatitis B se ne prenosi hranom, vodom ili uobičajenim kontaktima. Hepatitis B se prevenira vakcinom, za dalje pojedinosti pitajte Vašeg lekara[.
Hepatitis C se prenosi primarno kontaktom sa inficiranom krvlju.
Lečenje je kompleksno
. Ono što kolokvijalno nazivamo hepatitisom uzrokuju virusi hepatitis A, hepatitis B ili hepatitis C. Smatra se da je bolest uzrokovana virusom A lakša i lakši je oblik od virusa B. Virus C se teže otkriva (najčešće kada je bolest već uznapredovala i kada lekovi više nisu efikasni) od ostalih virusa, tako da je prognoza bolesti neretko terminalna. Inače, ovi virusi dovode do smanjenja funkcije jetre, koje može da se razvije u cirozu i karcinom jetre.Dijagnoza


Virus hepatitisa B se može preneti polnim kontaktom sa oboleleom osobom ukoliko se ne koristi zaštita, kontaktom sa inficiranom krvi obolelog, korišćenjem istog pribora kod osoba koji uzimaju droge intravenskim putem, sa zaražene majke na dete (pri trudnoći samo u 2-5% slučajeva, a tokom porođaja u 90%slučajeva), pljuvačkom i urinom obolelog. Da bi se pojavili simptomi bolesti potrebno je da prođe nekoliko nedelja, i to su: žutica, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, visoka telesna temperatura, urin poprima tamniju boju, itd.

Prevencija:

  • upotreba jednokratnih instrumenata koji dolaze u dodir s krvlju,

  • korisnici opijnih droga ne bi trebali da koriste iste igle,

  • aktivna i pasivna imunizacija dece (vakcinacija)

  • aktivna imunizacija osoba koje su izložene riziku od infekcije

  • izbegavanje polnog odnosa sa osobom za koju nismo sigurni da neka neku od std. 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.