Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II 

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Definicija


 
opsti
 

Gljivične infekcije ženskih polnih organa su upale prouzrokovane mikroorganizmima iz grupe medicinski značajnih gljivica i čine najveći broj infekcija donjeg genitalnog trakta žena. Infekcija vagine Candidom naziva se još vaginalna kandidoza ili kandidijaza ili vaginalna monilijaza.
Engleski nazivi: vaginal yeast infection; vaginal candidiasis, monilial vaginitis
Latinski nazivi: candidosis vaginalis, moniliasis vaginalis


 
anamneza

Uzročnici 


Najčešći uzročnik (85 - 90%) ove infekcije je Candida albicans, u 5 - 8% slučajeva nalazi se Candida glabrata, a retko (do 4 % slučajeva) ostale vrste iz ovog roda: Candida krusei, C. famata, C. tropicalis, C. lusitaniae.Promena kiselosti i smanjenje broja neškodljivih mikroorganizama može dovesti do nastanka upale.


Faktori rizika


 

 

Kiselost vagine mogu promeniti menstruacija, neke bolesti (najčešće šećerna bolest), trudnoća, menopauza, neki antibiotici, hormonska kontracepcija sa estrogenom i steroidi. Vlaga i nadraženost vagine takođe potpomažu rast ovih gljivica.

Alergijski vaginitis Bakterijski vaginitis Chlamydia trachomatis Gonoreja Hepatitis
Gardnerella vaginalis Gljivične infekcije  Granuloma venereum Lymphogranuloma ingv. Ulcus molle 
HPV Morbus Reiter Trichomoniasis Pediculosis pubis Sifilis
HIV infekcija i AIDS

Genitalni herpes

Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum  

Candida albicans se može naći u vaginalnoj mulozi i to je jedna od najčešćih gljivica u ženskom genitalnom traktu. Postoje različiti tipovi kandidijaze – najčešća je Candida albicans praćena C. glabrata. Postoje sumnje oko patogenog potencijala ovih gljivica. Klinički, one ne moraju biti udružene sa vaginitisom ili se mogu manifestovati belim, gusitm, kremastim sekretom praćenim svrabom. Trudnoća, dijabetes, antibiotici, kortikoidi mogu biti povezani sa pojavom gljivica, kao što su one česte i kod osoba sa HIV-om. Nedovoljno su poznati mehanizmi koji izazivaju prelaz od asimptomatksih formi ka vaginitisu. Mikroskopski, epitel vagine je površinski naseljen Candidom, koja može prodreti i u ćelije. Mogu biti prisutni i akantoza, intraćelijski edem, kao i inflamatorne infiltracije locirane na epitelu i u stromi. Vaginalni bris otkriva prisustvo filamentoznih struktura (hyphae). Manje inflamatorne promene na epitelu prate gljivice i mogu biti lokalizovane u citoplazmi skvamoznih ćelija. Ona je po učestalosti na drugom mestu i može se naći u 33% svih vaginalnih infekcija. Kandida vaginitis ne ugrožava ozbiljno zdravlje žene, ali je veoma rekurentan i najčešće je lečenje dosta neuspešno. Izazivač je Candida albicans, koja je najpatogenija iz grupe Candida, a može se naći Candida glabrata i Candida tropicalis. Kandida se u malom broju može naći u normalnoj bakterijskoj flori vagine, u ustima u digestivnom traktu.Učestalost


Upala vagine uzrokovana Candidom (candida vaginitis/colpitis) je najčešća infekcija ženskih polnih organa sa visokom učestalošću. Otprilike 75% seksualno aktivnih žena imalo je bar jednom ovu infekciju, polovina njih ima više od jedne infekcije u životu, a gotovo 10% ima često ponavljane upale.

Simptomi

Gljivična infekcija ogleda se neugodnim svrabom genitalija uz pojačan sekret koji je beličaste boje, gust, sirast i specifičnog slatkog mirisa. Vagina i vulva su crvene, nadražene, natečene i bolne. Polni odnos može biti bolan. Za vreme mokrenja se javlja peckanje ili žarenje jer mokraća nadražuje oštećenu površinu vulve. Beli, iscedak u gromuljicama, koji nije obilan, koji je sirast, oskudan, nema neprijatan miris kao i vaginalni i vulvarni pruritusDijagnoza


Ginekološkim pregledom vulve i vagine postavlja se dijagnoza. Uočavaju se znaci infekcije crvenilo, oštećena sluznica, naslage belog sekreta po svodovima vagine i na cerviksu. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog brisa daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne pretrage najčešće nepotrebne. Porast broja gljivica se javlja nakon:terapije antibioticima, kod dijabetesa, kod trudnica, kod HPV infekcija. 

Lečenje 

Lekovi: Gljivične infekcije leče se antimikoticima . (Canesten) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), u obliku vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega 1 - 7 dana.  

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.