Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II  

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Skvamocilindrična granica


 
opsti
 

Spoj između pločasto-slojevitog i cilindričnog epitela grlića materice nazivamo skvamocilindrična prelazna zona ili skvamocilindrični spoj. U velikom broju publikacija, skvamocilindrični prelaz opisuje se kao precizna linija cirkumferentnog spoja ova dva tipa epitela, smeštena na spoljnjem materičnom ušću.Novija iskustva sa cervikalnom kolposkopijom, međutim, ukazuju da je to retko mesto prelaza i nalazi se samo u oko 10% ispitivanih žena.

 
anamneza

Skvamocilindrična granica


Ovo se uglavnom viđa kod mlađih žena i devojaka. Takvu lokalizaciju skvamocilindričnog prelaza, na samom spoljnjem materičnom ušću, Hinselman naziva »primarna izvorna cirkularna sluzokoža PVU«.


Skvamocilindrična granica


 

 

 U većini slučajeva, skvamocilindrični prelaz je ili na spoljnjem delu PVUektocerivksu (kod polno zrelih žena) ili u cervikalnom kanaluendocerivksu i ta lokalizacija viđa se u detinjstvu i klimakterijumu. Posebno duboko smešten može se naći u senijumu

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaSkvamocilindrična granica

Prelaz se obično sastoji od manje ili više široke trake ektopičnog cilindričnog epitela, koji je prekriven pločastim epitelom i to se u kolposkopiji naziva zona transformacije. Kako dolazi do prepokrivanja cilindričnog epitela sa pločastim? Cilindričan epitel na ektocerviksu podleže raznim nadražajima i mora se zaštiti prepokrivanjem. Rezultat ovog procesa važan je za razjašnjenje nastajanja atipičnog pločastog epitela na grliću materice, a sledstveno tome i karcinoma cerviksa. Prekrivanje cilindričnog epitela može početi na ivici ektopije ili indirektnom metaplazijom.
Skvamocilindrična granica

 

Kod tipične zone transformacije, ovaj proces počinje na ivici ektopije. Prvo raste bazalni reproduktivni sloj ćelija pločastog epitela. Pločasti epitel raste u trakama, koncentrično oko ektopije koju sužava. Ako, pri prekrivanju, cervikalne žlezde ostanu otvorene, to je zona transformacije otvorenog tipa, a ako ih pločasti epitel pokrije, onda govorimo o zoni transformacije zatvorenog tipa.Tada pločasto-slojevit epitel ispunjava cervikalne žlezde ili se žlezde cistično prošire posle zatvaranja izvodnog kanala i na taj način postaju retencione ciste (Ovulae Nabothi). Indirektnom metaplazijom, iz samih subcilindričnih ćelija germinativnog sloja cilindričnog epitela, razvijaju se pločaste ćelije koje formiraju ostrvca pločastog epitela, razvijaju se pločaste ćelije koje formiraju ostvrca pločastog epitela. Ova pluripotencija je moguća, jer oba tipa ćelija imaju isto embrionalno poreklo, pa se u zavisnosti od potrebe subcilindrične ćelije mogu razviti u bilo koji od ova dva tipa epitela.

Reepitelizacijom dolazi do toga da se mladi nediferencirani pločasti epitel nalazi iznad cilindričnog, a to znači i iznad cervikalnih žlezda. Ovo je važno zbog toga što preko 90% slučajeva karcinoma cerviksa počinje u pločastom epitelu ispod koga se nalaze cervikalne žlezde. U klimakterijumu, kada se skvamocilindričan prelaz pomera endocervikalno, sa njim se povlači i pločasti epitel ispod koga se nalaze cervikalne žlezde. Zbog toga kod starijih žena posebnu pažnju obraćamo cervikalnom kanalu. Od malignih tumora, kod žena se najčešće javlja karcinom dojke. Odmah zatim, po učestalosti, dolazi karcinom grlića materice. Zbog toga su posebno značajni karcinomi grlića materice koji se u preko 90% slučajeva javljaju u pločastom epitelu smeštenom iznad cervikalnih žlezda. Cervikalnom kolposkopijom skvamocilindričan prelaz može se pod uvećanjem odlično posmatrati. Zbog različite lokalizacije skvamocilindričnog prelaza, jedan od najpogodnijih momenata za njegovo posmatranje je period graviditeta, zbog toga što je grlić materice razmekšan i vidljivost u dubinu cervikalnog kanala dostiže i do 3 cm, pa se može posmatrati skvamocilindričan prelaz ukoliko se nalazi endocervikalno. 

Zona transformacije Sluz može kratko vreme posle bojenja da se boji žuto ili braonkasto, ali se posle otprilike pola minuta sekret obezbojava i ektopija se razlikuje svojom crvenom bojom i sitnim grozdovima od skvamoznog epitela koji se boji intenzivno kestenjasto-braon. Ektopija uglavnom ne ostaje dugo u istom stanju. U većini slučajeva sluznica se prepokriva novim skvamoznim epitelom. Nastale promene zovemo zona transformacije. Kada u prisustvu zone transformacije izvršimo Schillerovu probu, originalan pločasti epitel boji se tamnobraon, cilindričan epitel ostaje jod-negativan, dok se mladi epitel koji proliferiše uz ivicu ektopije ili metaplazira, boji svetlobraon i još se ne ponaša kao ostali skvamozni epitel koji je u punoj zrelosti. (koji se stvara relativno sporo). Kolposkopom možemo posmatrati veoma dobro taj fenomen.

Normalna zona transformacije Stvaranje normalne, tipične zone transformacije je posledica skvamocilindrične metaplazije. Kolposkopske karakteristike zone transformacije su: prisustvo trakastog pločasto-slojevitog epitel koji radijalno ide prema spoljnjem materičnom ušću preko cilindričnog epitela, prisustvo Ovula Nabothi, postojanje otvorenih cervikalnih žlezda, radijalno postavljeni krvni sudovi i granica između pločasto-slojevitog i cilindričnog epitela nije oštra.Pločasto-slojevit epitel je jod-pozitivan, zona transformacije boji se u nijansama od žućkaste do braon, a cilindričan epitel ostaje neobojen.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.