Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Kolposkopski izgled cilindričnog epitela


 
opsti
 

Endocervikalni kanal pokriven je jednorednim cilindričnim epitelom koji oblaže površinu i glandularne struktre. Ove endocervikalne ćelije izlučuju mucin, dugačke su 20-35 m, a široke 5-9 m. Proksimalni deo pokriven je cilijama, dok su jedra ekscentrično postavljena.


 
anamneza

Cilindricni epitel


Ove ćelije su sitne, vakuolizovane protoplazme u kojoj se uglavnom nalazi sluz. Deskvamiraju i dosta su neotporne, tako da se brzo degenerišu, pa u razmazu uglavnom viđamo samo jedro. Ove ćelije uglavnom deskvamiraju u grupama i imaju izgled pčelinjeg saća. 


Cilindricni epitel


 

 

Njihova pojava u vaginalnom brisu ukazuje nam da se radi o nekom patološkom procesu.  

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaSkvamozni epitel

Endocervikalni epitel podleže transformaciji slično vaginalnom epitelu i najveća proliferacija i sekrecija nastupa u periodu ovulacije. Zatim dolazi do opadanja aktivnosti bez gubljenja tkiva, sve do kraja ciklusa. Ektopija  je sa zonom transformacije promena koja se sreće u oko 70% pregledanih žena, pa ćemo o njoj reći nešto više. Kod praćenja promena na epitelu grlića materice, neophodno je više pažnje obratiti na spoljnje materično ušće i cervikalni kanal. Tu se nalazi granica između pločasto-slojevitog i cilindričnog epitela koji samo u jednom sloju oblaže cervikalni kanal.
U normalne kolposkopske nalaze spadaju:

Ako u okolini spoljnjeg materičnog ušća ne vidimo glatku, sjajnu površinu, već jednu zonu sastavljenu iz velikog broja malih okruglih izbočina jasno odvojenih od originalne sluznice, na čijim se krajevima vidi razlika u nivoima, treba govoriti o ektopiji. To znači da je cilindričan epitel prešao sa mesta na kome se normalno nalazi, a to je cervikalni kanal. Male okrugle izbočine nalaze se u regionu prekrivenim cilindričnim epitelom. On prekriva vezivno tkivo u vidu prominirajućih papila i ima grozdast izgled. Odlično se vidi ako vaginalnu porciju premažemo rastvorom sirćetne kiseline. Ektopična površina tada pobledi, resice nabubre i slika dobija malinast izgled ili kako drugačije kažemo ima izgled crepova na krovu. Pošto cilindričan epitel pokriva vezivno tkivo samo u jednom sloju, mnogo je intenzivniji ton crvene boje, nego na mestima pokrivenim skvamoznim epitelom. 

Ektopija može biti različitog oblika i veličine. Cilindričan epitel nije naročito otporan pa često postoje manje ili više izražene hemoragije koje mogu da otežaju pregled i da daju sliku ozbiljnijih promena na grliću. Premazivanjem 3% rastvorom sirćetne kiseline, slika postaje jasnija i tada nam je mnogo lakše da postavimo dijagnozu. Ako kod ektopije izvršimo probu Lugolovim rastvorom, cilindričan epitel se ne boji, on je jod-negativan. 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.