Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II  

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Skvamozni epitel


 
opsti
 

Skvamozni epitel je gladak i proziran sa ružičastom nijanson posle primene sirćetne kiseline. Originalni skvamozni epitel je jače boje nego metaplastični, dok je cilindrični epitel tamno crvene boje. Vaskularizacija obično nije vidljiva na originalnom skvamoznom epitelu, ali ponekad može biti uočena mreža kapilara. Razgranati krvni sudovi se mogu videti na novom metaplastičnom skvamoznom epitelu.


 
anamneza

Skvamozni epitel


Posle upotrebe sirćetne kiseline, skvamozni epitel postaje gust i bledji u odnosu na prirodnu boju, a cilindrični epitel izgleda manje crven sa bledim aceto-white površinama.  


Skvamozni epitel


 

 

Širok spektar kolposkopskih pojava udruženih sa skvamoznim metaplazijama po primeni sirćetne kiseline predstavljaju izazov u diferencijaciji normalnih promena i abnormalnih pojava udruženih sa CIN-om.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaSkvamozni epitel

I originalni i zreli metaplastični epitel posle upotrebe Lugolovog rastvora postaju kestenjasti ili mrko-braon za razliku od cilindričnog epitela. Nezreli skvamozni metaplastični epitel ne menja boju pod uticajem joda ili reaguje samo delimično, ukoliko je mestimično glikogenizovan. Kod žena u postmenopauzi, skvamozni epirtel ne reaguje u potpunosti sa jodnim rastvorom zbog izražene atrofije epitela.
U normalne kolposkopske nalaze spadaju:

Originalni skvamozni epitel (pločasto-slojevit),

Kolumnarni (cilindričan) epitel– ektopija i

Normalna transformaciona zona

Kolposkopski izgled normalnog grlića materice

Kolposkopom uglavnom posmatramo vaginalni deo grlića materice uvećan 8 do 20 puta. Površina PVU navlažena je prozirnim i glatkim sekretom iz cervikalnih žlezda. Originalna sluznica vaginalnog dela vrata materice je bledoružičasto-plavkasta sa pomalo sivim nijansama. Nijansa zavisi od prokrvljenosti subepitelijalnog tkiva.

Primećuje se veliki broj tamnocrvenih tačkica i linija koje izgledaju kao da su smeštene ispod epitela i odgovaraju kapilarima, pravilno raspoređenim u vezivnom tkivu. One su vidljivije ukoliko je epitel tanji. Cervikalni skvamocilindričan prelaz nalazi se u predelu spoljnog materičnog ušća. Na vaginalnoj porciji nalazi se debeo sloj pločasto-slojevitog epitela bez orožavanja. On je ponekad više zadebljao, pa se na takvim mestima vide beličasta uzvišenja. Retko se u sluznici nalaze lojne žlezde i one nam daju sliku žućkastih tačkica. Premazivanjem 3% rastvorom sirćetne kiseline, sluznica postaje svetlija, beličasta, ali ne menja mnogo izgled. Premazivanjem Lugolovim rastvorom, porcija se boji difuzno mrkobraon i to potiče od reakcije joda iz Lugolovog rastvora sa glikogenom koji se nalazi u ćelijama pločasto-slojevitog epitela (Schillerova proba). Kada dobijemo ovakvu reakciju na bojenje, kažemo da je Schiller pozitivan.
Kolposkopski izgled originalnog pločasto-slojevitog epitela  


Kao i zid vagine i vaginalni deo grlića materice je prekriven pločasto-slojevitim epitelom koji se sastoji iz 15-20 redova ćelija u generativnom periodu, a u trudnoći i do 30 redova. Ovaj epitel sastoji se osim toga iz više slojeva, čiji broj varira po raznim autorima. Ipak, najprihvatljivija je podela na pet vrsta slojeva, a to su idući ka površini:

  • stratum cylindricum  

  • stratum spinosum profundum  

  • stratum spinosum superficiale

  •  stratum granulozum

  • stratum corneum
Skvamozni epitel


Citološki, pločasto-slojevit epitel delimo na tri sloja sa ukupno pet ćelijskih zona (Papanicolaou). Pločasto-slojevit epitel vaginalnog dela vrata materice odvojen je od strome retikulinskim vlaknima i tu zonu ne možemo u klasičnom smislu nazvati bazalnom membranom. Mi je nazivamo »zona limitans« (Fasske). Skvamozni epitel odvojen je od strome ovim retikulinskim vlaknima i izdeljen je stromalnim papilama sastavljenim od vezivnog tkiva. Prema nekim shvatanjima (Runge), zona limitans ima odbrambenu ulogu. Skvamozni epitel porcije ne poseduje ni vezivna vlakna ni krvne kapilare. Ishrana ovog epitela vrši se difuzijom pomoću kapilara koji pripadaju subepitelijalnoj krvnoj mreži koja potiče od ramusa cervikovaginalisa uterine arterije, a odvodni sudovi pripadaju sistemu plexusa uterovaginalisa.

Ovi kapilari koji ishranjuju epitel porcije savijaju se zajedno sa papilama strome, stvarajući kapilarne anze. Mnoge promene mogu se posmatrati preko ove kapilarne mreže (progresivna atrofija, arterioskleroza itd). Mrežast raspored ovih kapilara ukazuje nam na neke nenormalne, pa čak i maligne procese na grliću materice.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.