Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II 

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Kolpitis 


 
opsti
 

Do kolpitisa mogu dovesti različiti bakterijski, hemijski i fizički agensi. Inflamatorne promene su uglavnom jedinstvene bez obzira na uzrok postanka. U vagini se nalazi ogromna količina sekreta, najviše u forniksima i to naročito u zadnjem, pa su tu i najizraženije promene.


 
anamneza

Kolpitis 


Vaginalna porcija je pokrivena mutnim sekretom, ponekad penastim, čija boja može biti prema uzroku zapaljenja: beličasta, žućkasta, braonkasta ili crvenkasta. 

 


Kolpitis 


 

 

Količina sekreta ne zavisi uvek od stepena zapaljenske reakcije, ali manje ili više značajna količina sekreta i njen purulentan karakter ukazuju na jače zapaljenje.  

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Kolpitis

Kod kolpitisa, površina grlića materice nema ravan i gladak izgled, kao što bi to bilo nomalno. Ovde se vidi fina granulacija. Zbog zapaljive reakcije, krvni sudovi u vezivnom tkivu su dilatirani i prepunjeni krvlju. Oni utiču da se epitelijalno tkivo na pojedinim mestima izdiže. Zapaljenski procesi još više podižu epitel i on dobija baršunast izgled. Boja sluznice je jarko svetlocrvena što dolazi od hiperemije. Kod kolpitisa, krvni sudovi su jako napunjeni krvlju i vide se mnogo bolje nego na normalnoj sluznici. Oni mogu biti mnogo lakše traumatozovani, tako da se na dosta mesta vide subepitelijalna krvarenja slična onima kod atrofične sluznice.

Kolpitis

 

Pored opisanog kolpitisa koji ima difuzan karakter, sreće se i slika sa ograničenim i izdignutim regionima koji se nalaze relativno blizu i u njima se vide jasno prepunjeni krvni sudovi. Površina grlića ima granularan izgled. Uvek treba precizirati da li se radi o difuznom ili granularnom kolpitisu. Kada se porcija premaže Lugolom, ako se vide mnogobrojna svetla belo-žućkasta polja između kojih se sluznica normalno boji, onda se radi o granularnom kolpitisu. Ovakva prebojenost je posledica toga što je epitel koji se nalazi iznad prepunjenih krvnih sudova istanjen, deskvamiran i pri tome je smanjen broj ćelija koje sadrže glikogen. Posle jodne probe razlika između difuznog i granularnog kolpitisa je očigledna. Što se tiče kolpitisa u trudnoći, naročito je izražena slika granularnog kolpitisa. Broj crvenkastih izdignutih polja mnogo je veći, ispupčenija su nego van trudnoće i mestimično su slivena u veće formacije. U formacijama se vide prepunjeni kapilari kao crvene odvojene tačke. Na tim mestima epitel je mnogo osetljiviji, pa su pri pregledu moguća krvarenja. Prenošenjem zapaljenja na grlić materice, prenosi se i uzročnik, pa često dolazi do zapaljenja grlića materice - cervicitisa.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.