Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Cervicitis 


 
opsti
 

Cervicitis je jedno od najčešćih oboljenja genitalnih organa žene. On kod većine žena ne daje nikakve subjektivne tegobe. Baš iz ova dva razloga cervicitisu se ne pridaje dovoljna pažnja, što je veoma pogrešno zbog posledica do kojih može da dovede.


 
anamneza

Cervicitis


On je latentno žarište infekcije, izaziva pojačanu sekreciju, dovodi do deformacije grlića materice, često je praćen ektopijom, pojavom retencionih cisti (Ovulae Nabothi) 

 


Cervicitis


 

 

polipoznim izraštajima i povećava mogućnost za razvoj patoloških promena i karcinoma grlića materice.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Cervicitis

Ovo oboljenje je često hronično, dugo se leči i često recidivira. Do njega dolazi ascendentnom infekcijom iz vagine, često preko rascepa grlića koji su uglavnom posledica porođaja. Svi oblici cervicitisa daju manje-više sličnu kolposkopsku sliku. Vidi se jako povećanje cervikalne sluzi koja može biti više ili manje gnojava, što zavisi od stepena infekcije i uzročnika. Cervicitis može biti nespecifičan i specifičan. Nespecifični je mnogo češći i na njega ćemo obratiti više pažnje. On može biti akutan i hroničan. Kod akutnog cervicitisa, na grliću materice se kolposkopski vidi nekoliko cervikalnih hiperemičnih zona, koje čine prošireni kapilari i imaju tačkast izgled. Ove zone su osetljivije i sa njih se lako ljušti skvamozni epitel pa dolazi do krvarenja. Tuširanjem 3% rastvorom sirćetne kiseline ova karakteristična slika se pomalo gubi, pa je zbog toga veoma važno posmatrati grlić prvo nativno. Schillerova proba je negativna na većoj površini od hiperemične, a njene ivice su neravne.

Cervicitis

 

Hronični cervicits razlikuje se kolposkopski od akutnog uglavnom zbog sledećeg: hiperemija obuhvata i predeo spoljnjeg materičnog ušća i to više na donjoj usni, dok je kod akutnog cela površina grlića hiperemična. Kod hroničnog cervicitisa pritiskom na grlić dolazi do isticanja sluzno-gnojavog sekreta iz cervikalnog kanala.Oblast oko spoljnjeg materičnog ušća je difuzno hiperemična i nejasno ograničena od okolnog epitela. Premazivanjem sirćetnom kiselinom i Lugolovim rastvorom postiže se otprilike isti efekat kao kod akutnog cervicitisa.Kod hroničnog cervicitisa često se može videti i ektopija sa ili bez zone transformacije, mada njih mogu da izazovu i hormonske promene, razni traumatizmi i drugi faktori.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.