Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Leukoplakija 


 
opsti
 

Kolposkopski, kod leukoplakije se obično na površini grlića materice vide beličasto sedefaste naslage, čija je površina naborana i prelazi iznad nivoa preostalog dela PVU. Zbog toga svetlost kolposkopa ne prolazi kroz ove depoe, već su reflektuje. Naslage izgledaju beličaste, bez strukture. Krvne sudove nemoguće je videti. Leukoplakija nije uvek karakteristična po depoima keratina.


 
anamneza

Leukoplakija 


Češće viđamo male, tanke depoe keratina ili regione koji posle premazivanja grlića jodom ostaju neobojeni. Veličina leukoplakije varira od veoma sitnih promena, a može prekrivati celu površinu grlića materice. 


Leukoplakija 


 

 

Kolposkopski se leukoplakija lako dijagnostikuje kao jedna svetla mrlja, ali je bez histološkog pregleda nemoguće odrediti da li se radi o histološki atipičnom epitelu i stepenu koji je zahvatio.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Leukoplakija 

Biopsija je uglavnom neophodna za preciznu determinaciju promena, jer pod njom može da se krije karcinom. Premazivanje lugolovim rastvorom daje jod-negativnu reakciju i sasvim je jasna granica sa normalnim epitelom koji je jod-pozitivan. Leukoplakija se nalazi u oko 1% svih žena. Različite je etiologije. Može biti izazvana raznim inflamativnim procesima i drugim iritativnim faktorima, a ima i leukoplakija čiji uzrok postanka nije poznat. Kao što smo već rekli leukoplakija može da se javi na normalnom nepromenjenom epitelu, može biti simptom atipičnog epitela, a može biti i jedan od simptoma malignog procesa. Premazivanjem 3% rastvorom sirčetne kiseline, leukoplakija postaje mnogo bolje vidljiva. Promene tada postaju upadljivije i jasno su ograničene okolnim normalnim epitelom. Jedna od varijacija leukoplakije je grudvasta lekuoplakija. Kao što njen naziv govori, to su grudvaste, žućkaste formacije izdignute u odnosu na okolinu Pri nalazu grudvaste leukoplakije na grliću materice, postoji velika mogućnost da se u blizini nalazi karcinom. 

Leukoplakija 

 

Promene koje viđamo kao leukoplakiju su posledica orožavanja epitela. Najjednostavnije orožavanje koje se ovde javlja je parakeratoza (leukoparakeratoza). To je nepotpuno orožavanje. Keratohijalinski sloj ne postoji, viđaju se mala piknotička jedra. Kada postoji keratohijalinski sloj ćelija govorimo o keratozi (leukokeratoza). U keratotično promenjenim ćelijama nestaje glikogen. Kod leukoplakija u kojima nema znakova atipije, ćelije su jednake, hiperhromazija nije naročito izražena, nukleoprotoplazmatički odnos je retko poremećen, a moguće povećanje broja mitoza ne pokazuje znake atipije. Osim parakeratoze i keratoze, kod leukoplakije se mogu naći i promene tipa hiperkeratoze (hiperleukokeratoze). Ovde nalazimo ćelije iz gornjih slojeva bez jedara, u vidu gustih lamelarnih formacija. Uz navedene keratotične promene, kod leukoplakije se mogu u brisu videti i ćelije različitog stepena atipije, pa i maligne ćelije, koje nam i bez prethodno urađene biopsije govore da je u pitanju maligni proces. Prema podacima iz literature 8-10% leukoplakija može koegzistirati uz maligni proces različitog stepena, pa je stoga veoma važno svaku leukoplakiju ispitati metodom citologije, proširene kolposkopije, a ako je potrebno i serijskim patohistološkim pregledima.

Diferencijalno-dijagnostički kod leukoplakije dolaze u obzir: retencione ciste (Ovulae Nabothi), difterične skrame, fibrino-leukocitarne naslage, ožiljci posle porođaja, opekotine kaustičnim sredstvima. Preko retencione ciste uvek prelazi mreža krvnih sudova, dok kod leukoplakije to nije nikada slučaj. Difterične skrame su beličaste, sjajne, slaninastog izgleda, čvrsto srasle sa podlogom, pri skidanju krvare. Fibrino-leukocitarne naslage su prljavo žuto-zelenkaste boje i mogu se lako odstraniti, a na njihovom mestu ne ostaje baza. Ožiljci od porođaja su čvrsti, razne veličine, uzdignuti iznad okolne površine i uvek su jod-pozitivni. Promene posle povrede kaustičnim sredstvima zadaju dijagnostičke teškoće koje razrešava histološki pregled.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2007. All rights reserved.