Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Cervikalni polip


 
opsti
 

Osim navedenih benignih promena koje se javljaju na grliću materice, obratićemo pažnju i na cervikalni polip, koji se često sreće pri kolposkopskim pregledima. Polipi se javljaju pretežno u cervikalnom kanalu i predstavljaju hiperplaziju cervikalne sluzokože.


 
anamneza

Cervikalni polip


Vidljivi su obično i golim okom, a kolposkopski možemo da utvrdimo njihovu strukturu. Cervikalni polipi proliferišu iz endocervikalne sluznice. i

 


Cervikalni polip


 

 

Sastoje se od centralno postavljene vezivnotkivne strome oivičene cilindričnim epitelom. 

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Cervikalni polip

Često je prisutno zapaljenje. Ponekad se na površini polipa primećuje skvamozni epitel što je veoma retko i takav nalaz je sumnjiv. Kada se na polipima jave malignepromene, one nastaju iz metaplastičnog skvamoznog epitela, koji je istog embrionalnog porekla kao i cilindričan. Zbog toga je veoma bitno izvršiti kolposkopski pregled, kako bi utvrdili da li u strukturi polipa ima skvamoznog epitela. Endocervikalni polip, kao što smo rekli, štrči iz cervikalnog kanala i vidi se njegov okrugao ili izdužen sluzav vrh. Premazivanjem rastvorom sirćetne kiseline pojačava se crvena boja polipa i njegova površina ima izgled ektopije, ali se ne vide pojedinačni kapilari. Polipi pokriveni skvamoznim epitelom razlikuju se od napred opisanih tek posle premazivanja sirćetnom kiselinom. Njihova površina je glatka, ne vide se resice i kapilari, a Schillerova proba je negativna, jer je skvamozni epitel u veoma tankom sloju.

Atrofija

 

U postmenopauzi i senijumu epitel PVU je atrofičan, bledoružičaste do žućkaste boje, veoma tanak, osetljiv, povremeno sa petehijalnim kapilarnim podlivima. Ta krvarenja nastaju u subepitelnoj kapilarnoj mreži spontano ili pri traumama kao što je  ginekološki pregled. Vide se kao tačkaste ili veće crvenkaste mrlje koje se kolposkopski obično lako razlikuju od sumnjivih lezija. Mreža kapilarnih krvnih sudova veoma dobro se vidi, a cervikalna sluz jako je oskudna. Atrofični skvamozni epitel najčešće pokriva početak cervikalnog kanala. Ovakav epitel (istanjen i siromašan glikogenom) veoma slabo prima jod, boji se obično žućkasto do bledosmeđe.

Ulceracija 

Do ulceracije na grliću materice može doći iz više razloga. Najbezazleniji su traumatska oštećenja i inflamatorni procesi, dok su mnogo ozbiljniji uzroci atipični poremećaji i maligni procesi na grliću materice.  Kod inflamatornih procesa, usled promena na krvnim sudovima dolazi do poremećaja u ishrani tkiva, a samim tim i do nekroze i razaranja skvamoznog epitela vaginalne porcije. Nastale promene su u vidu malih erozija oko kojih se nalazi zapaljeno tkivo. Schillerov test, kao i Chrobakova proba su negativni, a posle uzročne terapije promene zaceljuju. 

Kod ulceracija nastalih atipičnim i malignim procesima, pored defekta epitela vidi se i razlika između nivoa ulceracije i okolnog epitela, kao i bedemasta ivica. Na samoj ivici vide se nepravilni kapilari, a bedemasta ivica ima ponekad staklastoslaninast izgled, tipičan za maligne procese. U ovakvim slučajevima proba Chrobakovom sondom je obično pozitivna, pa se dijagnoza mora postaviti histološki - biopsijom.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.