Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Jod negativan epitel 


 
opsti
 

Kolposkopske slike kod kojih se pre bojenja Lugolovim rastvorom ne primećuju nikakve promene, a posle premazivanja su jod-negativne, nazivamo "nema" jod-negativna područja. Najrazličitijeg su oblika i veličine. Kasnijim, pažljivim kolposkopskim pregledima uz primenu 3% rastvora sirćetne kiseline, zelenog filtera i većih uveličanja, mogu se naći jedva primetne promene tipa mozaika ili punktacije.


 
anamneza

Leukoplakija 


Posle dužeg vremena, na tim mestima mogu se razviti jasne slike mozaika, leukoplakije i punktacije, isto kao što takve promene mogu vremenom da pređu u nekarakteristična jod-negativna polja.


Leukoplakija 


 

 

Schiller-ov test predstavlja reakciju vezivanja joda iz Lugol-ovog rastvora za glikogen koji se nalazi u citoplazmi skvamoznog epitela, što znači da je indikator količine glikogena u skvamoznom (pločastoslojevitom) epitelu. 

Najveća količina glikogena nalazi se u intermedijalnom sloju epitela. Cilindričan i atrofičan skvamozni epitel ne sadrže glikogen, dok je kod metaplastičnog epitela njegova količina jako smanjena. Zbog toga razne nijanse prebojenosti epitela ili potpuno odsustvo boje, ukazuju na poremećenu stratifikaciju i maturaciju epitela.Kod ovakvih slika uvek se radi o tankom, parakeratotičnom epitelu, bez stvaranja papila. Pri ovakvim nalazima obavezna je patohistološka dijagnostika.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Atipična vaskularizacija

U normalnim situacijama, u skvamoznom epitelu grlića materice ne nalaze se krvni sudovi. Ovaj epitel ishranjuje subepitelijalna mreža kapilara koja dolazi do donjeg sloja epitela. Kada dođe do štetnih uticaja na pomenute krvne sudove, na njima se javljaju promene koje viđamo pod slikom atipične vaskularizacije.Povećava se kapilarna mreža, kapilari su duži, deblji i izvijugani. Ove promene na krvnim sudovima viđaju se često kod benignih stanja, najčešće kod inflamatornih procesa na grliću materice usled hiperemije.Kada su kapilari upadljivo prošireni i izvijugani pa imaju izgled vadičepa, postoji velika sumnja na maligni proces. Upotrebom zelenog filtra za posmatranje krvnih sudova i ove patološke promene mnogo su uočljivije. Delovi vaginalne porcije sa ovakvim sudovnim poremećajima obično su jod-negativni.

Atipična vaskularizacija

 

Kod normalne vaskularizacije tok i pravac grananja je regularan, sa postepenom redukcijom u kalibru i distancom između kapilarnih anzi koju nazivamo interkapilarnom distancom. Kod normalne vaskularizacije uočavamo ujednačenu distancu. Atipična vaskularizacija odlikuje se iregularnošću u veličini, obliku, toku i aranžiranju kapilara, a interkapilarna distanca je mnogo veća nego ona koju nalazimo u normalnom epitelu. Mreža krvnih sudova je bizarnog izgleda. Pri pregledu se ne meri distanca, nego se iskustvom upoređuje deo atipične vaskularizacije sa delovima normalnog epitela. Teška atipija i bizarnost oblika krvnih sudova ukazuje na mikroinvazivni ili invazivni karcinom.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.