Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Kondilomi  


 
opsti
 

Kondilomi su bradavičasti izraštaji sa mogućim lokalizacijama na sluzokoži grlića materice, vagine, koži vulve i u analnom predelu.  Nastaju kao posledica infekcije humanim papiloma virusima (HPV).


 
anamneza

Kondilomi


Šiljati kondilomi (condillomata accuminata) su neravne površine, svetlocrvene boje ili boje normalne kože, rastu na peteljci i zašiljeni su na vrhu, a mogu imati i karfiolast izgled. Kruće su koegzistencije u odnosu na okolnu kožu ili sluzokožu.

 


Kondilomi


 

 

lat. PAPILA - bradavica grč. OMA - tumor veličina 55 nm grupa DNK virusa rod papilomavirus preko 130 patogenih genotipova 

Bezbolni su, mada nekad mogu izazivati svrab, peckanje ili diskretno krvarenje. Najčešće se javljaju prvo oko ulaza vagine, obično prvo na koži medjice kao pojedinačne bradavice, da bi se kasnije proširile na kožu i sluzokožu ostalih delova. U zapuštenom stadijumu mogu toliko da se namnože da grade široku ploču sabijenih i slivenih pojedinačnih bradavica koja može potpuno da zatvori ulaz vagine. Ravni kondilomi (condillomata plana) izgledaju kao beličaste promene u nivou epitela (sluzo)kože, javljaju se na grliću materice, sa daljom propagacijom na svodove vagine, u introitus vagine (s unutrašnje strane malih polnih usana) i šire. Danas je infekcija HPV-om najprevalentnija seksualno prenosiva bolest, i smatra se da 75% seksualno aktivnih žena dodje u kontakt sa HPV-om, a kod većine dolazi do pojave infekcije u klinički manifestnom (kondilomi) ili subkliničkom obliku (bez vidljivih promena). Do danas je izvršena identifikacija preko 130 tipova HPV, ali je njihov broj daleko veći. Ne izazivaju svi genitalne kondilome, neki izazivaju pojavu i drugih vrsta bradavica – na koži, laringsu, tabanu. Većina tipova neće dovesti do razvoja maligniteta. Sa onkogenog aspekta najopasniji su tipovi 16 i 18, a takodje i 31, 33 i 35. Oni dovode do stvaranja ravnih genitalnih bradavica koje i ne moraju da se vide golim okom, a koje kasnije maligno alterišu. Naprotiv, HPV tipovi 6 i 11 najčešće izazivaju resičaste, tj. šiljate kondilome koji se lako uočavaju, predstavljaju više estetski problem za ženu, ali ne izazivaju kancer. Papiloma virus je izuzetno otporan, može preživeti i nekoliko sati u spoljnoj sredini. Postoji i mogucnost autoinfekcije, da se rukama ili predmetima prenese virus sa neke druge lokalizacije na telu, izvan genitalnog trakta. Nažalost, dijagnostikovani su slucajevi klinički manifestnih HPV infekcija i kod devojčica, uzrasta 12-14 godina, koje nisu imale seksualne odnose

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
Ulceracija
Kondilomi

Najčešće se manifestuje u starosnoj grupi od 18 do 30 godina. O nekim posebnim faktorima rizika nema smisla govoriti, a ni broj partnera nije presudan. Dovoljan je jedan seksualni odnos sa partnerom koji je zaražen da bi se infekcija prenela. Kondomi i druga barijerna zastitna sredstva su se pokazala neefikasnim u sprečavanju širenja HPV infekcije. Od momenta infekcije do pojave prvih bradavica može da protekne od tri nedelje pa do jedne godine i više. Medjutim, i pored postojeće infekcije, promene tipa bradavica se ne moraju uopšte javiti (subklinička infekcija), ili se javljaju ravni kondilomi koje žena uglavnom ne može sama da vidi. Sada je već sasvim sigurno da HPV imaju ogromnu ulogu u razvoju karcinoma grlića materice, i moguće ih je otkriti kod 99% cervikalnih karcinoma, ali i kod oko 80%  karcinoma vulve i vagine. HPV izazivaju abnormalni rast ćelija koji vodi u malignu alteraciju i pojavu karcinoma. Prevalenca otkrivenih HPV infekcija opada sa starošću pacijenata. HPV infekcije se ne detektuju tehnikama molekularne biologije kod 80%  zaraženih pacijenata posle perioda od oko 12 meseci.

Kondilomi

 

Primećeno je da postoji jedna grupa faktora koji pospešuju pojavu karcinoma grlića materice. Ovde se posebno izdvaja pušenje koje mnogostruko povećava rizik dobijanja kancera kod žena sa aktuelnom infekcijom HPV-om. Treba pomenuti i oslabljen imunološki status kod npr. AIDS-a, ali i drugih bolesti i stanja. Kao i istovremena infekcija virusom herpes simpleksa. Incidenca otkrivenih HPV infekcija dostiže vrhunac u uzrastu 20 do 25 godina. Kumulativna incidenca otkrivena pomoću HPV DNK testova kod mladih žena koje su posmatrane u periodu od nekoliko godina posle prvog polnog odnosa, u više od 50% slučajeva, zavisi od njihovog seksualnog ponašanja. Kod 5 - 10 % HPV pozitivnih žena dobijaju se abnormalni citološki nalazi. Postojanje ili progresija je otkrivena samo kod 20% pacijenata. Ako HPV infekcija donjeg genitalnog trakta postoji više godina mogu se razviti prekancerozna stanja (dysplasia, intraepithelial neoplasia, SIL). Ipak, manje od 1% HPV infekcija vodi do nastanka kancera posle perioda u proseku od 15 godina. Obzirom da se samo kod nekoliko inficiranih pacijenata  razvio kancer uterusa, znači da su značajni i drugi kofaktori u sadejstvu sa HPV. HIV infekcija, pušenje, infekcije chlamydiom i genetski faktori ne dozvoljavaju imunosistemu da suzbije ili eliminiše pojavu HPV infekcije, što je veoma značajno. 

Postoje indirektni dokazi da genitalne HPV infekcije mogu postojati tokom života, a da se ta latentna infekcija reaktivira tek sa padom imunosistema.  KLINIČKE MANIFESTACIJE CONDYLOMATA  ACUMINATA Obzirom na relativno dug period inkubacije (3 nedelje do 8 meseci), praktično je nemoguće tačno utvrditi vreme infekcije. Makroskopski vidljive kondilome srećemo kod manje od 1% inficiranih žena. Condylomata acuminata se dijagnostifikuje ginekološkim, kolposkopskim pregledom (vulva, vagina, cerviks) i palpacijom (rektum, anus). Pregled spekulumom je neophodan za utvrdjivanje prisustva vaginalnih i cervikalnih kondiloma.  Za postavljanje dijagnoze u analnoj i rektalnoj regiji, potrebna je proktoskopija. Korišćenje kolposkopa sa aplikacijom 3-5% sirćetne kiseline je neophodno za tehniku inspekcije. Sifilis i HIV se mogu utvrditi serološki. Pregled seksualnog partnera je obavezan.  Condylomata lata (sifilis), VIN i promene u analnoj regiji bi trebalo otkriti pregledom, eventualno histološki.  Ovo se isto odnosi i na analne papile i rektalne polipe u slučaju takvih nalaza u analnoj regiji. Condylomata acuminata u toku trudnoće u retkim slučajevima dovodi do pojave papiloma laringsa kod novorodjenčeta. Postoji odredjeni rizik prenosenja HPV infekcije na novorodjenče kod primipara mladjih od 20 godina. Indikacije za carski rez postoje samo u slučaju ako je porodjajni kanal blokiran ekstenzivnim kondilomima. Lečenje kondiloma tokom trudnoće je najbolje raditi pomoću elektrokautera, laserske vaporizacije ili krioterapije. Za sada još nije utvrdjeno optimalno vreme; izgleda da je najbolje tretman izvesti pre pune zrelosti ploda - infekcije na površini rane mogu dovesti do daljeg razvoja infekcije sa posledičnim prevremenim kontrakcijama ili do rupture amniotske membrane.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.