Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Aceto-white epitel


 
opsti
 

Po nanošenju sirćetne kiseline dolazi do koagulacije proteina ćelija i abnormalni epitel postaje beo. Uočavamo oštru demarkacionu granicu između normalnog i abnormalnog epitela, kao i krvne sudove koji postaju jasniji.


 
anamneza

Aceto-white epitel


Krvni sudovi su vidljiviji kod težih intraepitelijalnih lezija, dok se kod blažih i ne uočavaju, tj. epitel postaje beo. Aceto-white (AW) epitel spada u najznačajnije kolposkopske slike. 


Aceto-white epitel


 

 

Kod svih skvamoznih intraepitelijalnih lezija uočavamo izvestan stepen beline, mada i druge promene mogu dati AW epitel.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaAW epitel

AW epitel najčešće se nalazi kod: skvamoznih intraepitelijalnih lezija (SIL), infekcija humanim papiloma virusima (HPV), invazivnog karcinoma, nezrele skvamozne metaplazije, inflamacije, i lečenog regenerišućeg epitela. Kod AW epitela mogu se videti otvori cervikalnih žlezda, retencione ciste, slično kao normalna zona transformacije, ali su otvori cervikalnih žlezda često prekriveni kafovima- slika reepitelizacije belih prstenova.
AW epitel

 

Zastupljenost AW epitela prilično varira po raznim autorima, verovatno i zbog toga što se terminološki koristi tek poslednjih nekoliko godina, pa ga mnogi ginekolozi ne upotrebljavaju u dovoljnoj meri.  Učestalost AW epitela prema raznim autorima kreće se od 0,9-8% svih kolposkopskih nalaza, a indeks maligniteta varira od 4-50%. Bez obzira na citološki nalaz kod AW epitela, u većini slučajeva mora se uraditi biopsija i histopatološki pregled.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.