Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Punktacija 


 
opsti
 

Punktacija ili baza je lako prepoznatljiva promena pri kolposkopskom pregledu. Po premazivanju grlića materice sirćetnom kiselinom uočava se beličasto-žućkasta površina sa crvenim tačkama koje predstavljaju dilatirane, elongirane, iregularne, terminalne krvne sudove, složene u karakterističnu sliku punktacije.


 
anamneza

Punktacija


Epitel je istanjen i vaskularizovane papile vezivnog tkiva stvaraju reljefnu površinu koja liči na koru pomorandže. Površina ovih promena obično je nešto ispod površine okolnog normalnog epitela. 


Punktacija


 

 

Granica se relativno dobro uočava, a odlično se vidi kod Schillerove probe, kada se primećuje odsustvo braon boje. 

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaPunktacija

Svetlost ne prolazi kroz ovakve promene već se odbija. Punktaciju se nekada nazivala baza leukoplakije, a zatim samo baza, zbog toga što se nalazi ispod leukoplakičnih naslaga i nju možemo videti kada orožali pokrivač sam otpadne ili ga uklonimo prilikom pregleda. Pri posmatranju ove promene mogu se uz samu ivicu videti ostaci leukoplakičnog pokrivača. Krvni sudovi papila cilindričnog epitel nisu regresirali, što se događa u normalnom procesu sazrevanja epitela tokom metaplazije i papile sa kapilarima prodiru do površine epitela, dajući sliku punktacije, a sam epitel pokazuje sliku atipičnog AW epitela. Pored tipičnog izgleda punktacije koja se najčešće sreće, postoji i papilarna izdignuta osnova - punktacija.
Punktacija

 

Razlikuje se od opisane po izdignutim papilama, koje izgledaju kao guste, krupne crvene tačke, orožavanje često ne postoji, a kapilari su jasniji i bolje vidljivi, a jasno se vidi i bez upotrebe sirćetne kiseline. Ona može biti sitno i krupno papilarna. Papilarna baza često se nalazi na ivici karcinoma i dobro se vide patološki izmenjeni kapilari. Ovi kapilari imaju karakterističan izgled vadičepa. Debeli su, nepravilno izuvijani i prošireni. Uz ova dva oblika punktacije treba pomenuti i jedan kombinovan oblik punktacije sa mozaikom. Ovaj oblik nazivamo sitnomozaičnom punktacijom i nativnom kolposkopijom teško se diferencira. Premazivanjem reagensima pomenute promene postaju mnogo jasnije, oštro su ograničene, ali se nikada ne vide tako jasno kao samostalna punktacija ili mozaik.

Dijagnostika punktacije otežana je kod inflamatornih procesa, naročito u trudnoći, kao i kod zapaljenjskih procesa sa atrofijom epitela kod senilnih kolpita. Kod papilarne punktacije dolaze diferencijalno dijagnostički u obzir resičasti kondilomi. Javljaju se u obliku formacija grupisanih papila koje imaju pravilniji izgled nego papile kod punktacije. Za kondilome je karakterističan izgled papila u obliku rozete. Schillerova proba je slabo pozitivna. Histološki se radi o jakoj proliferaciji normalnog epitela sa širokim papilarnim izraštajima, koji su okruženi jakom plazmocitarnom i leukocitarnom infiltracijom. Punktacija često može biti prisutna u područjima atipičnog epitela ili malignog procesa. Indeks maligniteta punktacije je od 10-15%.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.