Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II 

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Kolposkopija


 
opsti
 

Praćenje promena na epitelu grlića materice, vagine i vulve veoma je važno radi prevencije i ranog otkrivanja raka, kao i seksualno prenosivih bolesti.  Bez obzira što je incidenca karcinoma vagine i vulve mnogo manja nego karcinoma grlića materice, nemoguće je vršiti izolovane preglede PVU, vagine ili vulve, obzirom na njihovu anatomsku i funkcionalnu povezanost. Patološke promene zbog toga su retko ograničene na jednom od ovih organa.


 
anamneza

Kolposkopija


Jedino se premaligne ili invazivne promene u ranom stadijumu mogu naći izolovano, dok infektivne bolesti obično izazivaju lezije od PVU do vulve.Kolposkopom se (uz upotrebu 3% sirćetne kiseline, a zatim Lugolovog rastvora) prvo detaljno pregleda epitel grlića materice, a zatim svodovi vagine. 


Kolposkopija


 

 

Pri čemu je  pored manipulacije spekulumom i kolposkopom, često neophodno pomeranje grlića materice u raznim pravcima, pošto se patološke promene mogu nalaziti prikrivene u samim svodovima vagine.

NORMALNI KOLPOSKOPSKI  NALAZI
Originalni skvamozni epitel(pločasto-slojevit)
Kolumnarni epitel (cilindričan) - Ektopija
Normalna transformaciona zona

ABNORMALNI KOLPOSKOPSKI NALAZ

Aceto-white epitel
Mikropapilaran ili mikrokonvolute
Punktacija
Mozaik
Leukoplakija
Jod negativan epitel
Atipična vaskularizacija

RAZNOVRSNI KOLPOSKOPSKI NALAZI

Mikropapilarna površina ''non aceto-white''
Kondilomi
Inflamacija
Cervicitis
Ovula nabothi
Kolpitis
Cervikalni polip
Atrofija
Laceracija
UlceracijaKolposkopija

To se odnosi naročito na HPV lezije i VAIN, koji mogu da pređu sa grlića materice na epitel vagine i obrnuto. Kolposkopom uglavnom posmatramo vaginalni deo grlića materice uvećan 8 do 20 puta. Površina PVU navlažena je prozirnim i glatkim sekretom iz cervikalnih žlezda. Originalna sluznica vaginalnog dela vrata materice je bledoružičasto-plavkasta sa pomalo sivim nijansama. Nijansa zavisi od prokrvljenosti subepitelijalnog tkiva. Primećuje se veliki broj tamnocrvenih tačkica i linija koje izgledaju kao da su smeštene ispod epitela i odgovaraju kapilarima, pravilno raspoređenim u vezivnom tkivu. One su vidljivije ukoliko je epitel tanji. 
Kolposkopija

Cervikalni skvamocilindričan prelaz nalazi se u predelu spoljnog materičnog ušća. Na vaginalnoj porciji nalazi se debeo sloj pločasto-slojevitog epitela bez orožavanja. On je ponekad više zadebljao, pa se na takvim mestima vide beličasta uzvišenja. Retko se u sluznici nalaze lojne žlezde i one nam daju sliku žućkastih tačkica. Prvo se vrši nativan kolposkopski pregled vagine gde se pri maksimalno otvorenom spekulumu, bez korišćenja dodatnih hemijskih sredstava,  iz raznih uglova pregledaju bočni zidovi vagine od svodova do himenalnih nabora, a potom se spekulum polako izvlači i istovremeno posmatraju prednji i zadnji zid vagine, a naročito pažljivo parauretralni i himenalni nabori.Za sprovodjenje ove tehnike kolposkopskog pregleda koristi se 3 - 5% sirćetna kiselina koja se nanosi aplikatorom sa vatom na površinu egzocerviksa i on se premaže nekoliko puta. 

Ona služi za koagulaciju i uklanjanje sluzi i sekrecije, a tkivo epitela tada nabrekne, naročito cilindrični epitel i područja abnormalnog skvamoznog epitela i olakšava vizuelizaciju cerviksa. Normalan kolposkopski nalaz podrazumeva da celu površinu egzocerviksa prekriva originalan pločasto-slojevit ili skvamozan epitel. U normalne nalaze spada i ektopija ili cilindrični epitel u cervikalnom kanalu koji je prešao na površinu egzocerviksa.Korišćenje sirćetne kiseline izaziva reverzibilnu koagulaciju i smanjenje jedarnih proteina i citokeratina. Efekat ove tehnike zavisi od količine jedarnih proteina i citokeratina koji se nalaze u epitelu.  Kada se sirćetna kiselina aplicira na normalni skvamozni epitel dolazi do blage koagulacije površinskog sloja ćelija gde su jedra redja.  
Lugolov rastvor  

Dublji slojevi ćelija sadrže više jedarnih proteina, ali sirćetna kiselina ne može da prodre toliko duboko. Područja zahvaćena CIN-om podležu maksimalnoj koagulaciji zahvaljujući većem sadržaju jedarnih proteina i sprečavaju propuštanje svetla kroz epitel. Zbog toga, subepitelni krvni sudovi su nedostupni i teže vidljivi, a epitel postaje beo. Ova reakcija se naziva acetowhitening (AW), i proizvodi značajan i vidljiv golim okom efekat u odnosu na normalnu ružičastu boju okolnog normalnog skvamoznog epitela grlića materice. Po izvršenom pregledu sirćetnom kiselinom, radi se Schillerova proba sa Lugolovim rastvorom. Lugolov rastvor je 10% kalijumjodid u jodi puri. 
Bojenje

Ukoliko se na grliću materice nalazi originalan pločasto-slojeviti, skvamozan epitel, kod žena u generativnom periodu grlić se boji mrkobraon ili kestenjasto, jer ovaj epitel ima u intermedijalnom sloju u citoplazmi ćelija veliku količinu glikogena koji se vezuje za jod, a izmenjeni epitel ostaje neobojen ili slabo obojen. Sa smanjenjem hormonske stimulacije prebojenost je sve slabija.  

Principi na kojima se zasniva Šilerova proba Princip korišćenja Schillerove jodne probe zasniva se na tome da su originalni i novoformirani zreli skvamozni metaplastični epitel glikogenizovani, dok CIN i invazivni kancer sadrže malo ili ne sadrže glikogen.  Cilindrični epitel takodje ga ne sadrži.  
Glikogen

Nezreli skvamozni metaplastični epitel obično oskudeva u glikogenu, ili je samo parcijalno da bojenje jodnom solucijom rezultira bojenjem glikogenizovanog epitela. Tada se normalni glikogenizovani skvamozni epitel se boji u kestenjasto ili mrko-braon. Cilindrični epitel ostaje nepromenjen i bez tamnih mrlja, ali može delovati slabo obojen zbog tankog sloja jodne solucije npo njemu; područja nezrelog skvamoznog metaplastičnog epitela mogu ostati neobojena ili samo delimično obojena. Ukoliko postoji erozija površinskog ili intermedijalnog sloja ćelija udruženo sa inflamatornim promenama skvamoznog epitela, ove površine neće upiti jod i ostaće izrazito neobojene okružene mrko-braon ili kestenjastim tkivom. 
Područja CIN

Područja CIN-a i invazivnog kancera neće upiti jod (zbog male količine glikogena) i manifestovaće se kao područja zeleno-žućkaste ili žute boje. Područja zahvaćena leukoplakijom (hiperkeratoza) takodje neće upiti jod. Kondilomatozne promene mogu, ali i ne moraju delimično upiti jod.

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.