"MEMOARI PONTIJA PILATA"

 

Apstrakt - Pogledaj video - Poruči

  •  „Memoari Pontija Pilata

           

        „Memoari Pontija Pilata“ su „prirodni“ nastavak „Marijinog jevanđelja“ i treća su, završna knjiga trilogije od „indijskom Isusu“, Jovanovićeve opsesivne teme koja je načeta u „Žitiju Savinom“.

            Iz ovih „Memoara“ se, itekako, vidi da je Pontije Pilat bio, itekako, blagonaklon prema Isusu, možda, njime, čak, i opčinjen. Šta više, Pontije Pilat je, „sponzorisao“ i Isusovo „ulično pozorište“ kojim je „indijski prorok i mesija“ propagirao i svoje ideje.

            Iz „Memoara Pontija Pilata“ je, posve, očigledno da je jerusalimskog ustanka bilo i da su glavne kolovođe bili Isus i njegov brat Jovan Krstitelj. Detaljno je opisan i sukob ovih vođa jerusalimskog ustanka koji se završava na „srpski način“. Jer, kao što je knez Miloš odneo Karađorđevu glavu u Istanbul, tako je Isus prineo na poslužavniku Jovanovu glavu. Očigledno je da je Isus, jedan od vođa propalog ustanka, sklon saradnji sa rimskim okupatorom a koju Pilatn prihvata. Za to će se, ubrzo, znati ne samo u Jerusalimu, već, i u Rimu, pa će i rimski prokurator Pontije Pilat, zajedno sa Isusom i njegovom porodicom, morati da beži za Indiju odakle je mesija i došao.