"KOBNA JAJA ALEKSANDRA POSERKOVA"

 

Apstrakt - Pogledaj video - Poruči

  •  „Kobna jaja

    Aleksandra Poserkova

            Ovo je burleska u kojoj učestvuje oko 280 veoma prepoznatljivih ličnosti iz javnog života Srbije u vreme Miloševićeve vladavine. „Kobna jaja...“ su, pre svega, obračun sa srpskom postmodernom književnom kritikom koja nije prepoznala „Žitije Savino od Bogumila monaha“ kao jednu od najvažnijih knjiga koje su se, uopšte, pojavile u srpskoj književnosti. Te godine „Žitije Savino“ nije ušlo ni u najširi izbor za NIN-ovu nagrada što je Dragana Jovanovića toliko iziritiralo da je, sam sebi, dodelio alternativnu NIN-ovu nagradu u kafani „Komunalac“, u isti dan, i isti čas, kada se u elitnom Aeroklubu, na stotinak metara od „Komunalca“ dodeljivala zvanična NIN-ova nagrada. Ovaj „performans“ je utoliko drskiji jer je Jovanović, u to vreme, novinar NIN-a i samo ga je neko čudo spaslo isterivanja iz ovog uglednik srpskog nedeljnika.

             U „Kobnim jajima“ (naslov je pozajmljen od Bulgakova) Jovanović ne ismeva samo Aleksandra Jerkova, perjanicu srpske postmoderne književne kritike, on kroz poganu lupu posmatra i „pogibeljno dejstvo Jovana Skerlića po srpsku književnost“ posebno Skerlićev nadmen odnos prema Bori Stankoviću i svega što je dolazilo sa juga Srbije.

             Ali, „Kobna jaja Aleksandra Poserkova“ su i žestoka, bulgakovljevska satira političke i javne srpske scene tih devedesetih godina. Niko tu nije pošteđen; od Čauša sa Dedinja (Slobodan Milošević) i drugarice Šišmiš (Mire Marković) pa do Vuka Razdraškovića, Zorana Minđića, Voje Košpice i svih pratećih bitangi i hohštaplera koji su Srbiju doveli do prosjačkog štapa...