Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 

 
opsti
 

Pregled dojki počinje uzimanjem anamneze, a nastavlja se inspekcijom  a zatim palpacijom (opipavanjem). Inspekcija ili posmatranje se može obaviti u stojećem ili sedećem stavu pacijentkinje. Kada se inspekcija vrši u stojećem stavu, pacijentkinja je obnažena do pojasa, stoji sa rukama opuštenim niz telo. Posmatra se oblik grudnog koša pri čemu se obraća pažnja na to da li postoje deformiteti kičmenog stuba kao i promene na koži.


 
anamneza

Inspekcija dojki: 


Nakon toga se vrši paralelna inspekcija obe dojke.Posmatra se položaj, oblik i veličina dojki, izgled i oblik bradavica kao i da li postoje promene boje i kvaliteta kože, venski crteži. U toku inspekcije pacijentkinja se polako pomera levo-desno kako bi se ovi elementi sagledali iz svih pravaca. 


Inspekcija dojki:: 


 

 

Nastavak pregleda se obavlja sa rukama podignutim iznad glave i zategnutom muskulaturom kako bi se bolje uočile promene tipa uvlačenja ili izbočina na dojci. Ove promene se mogu posmatrati i kada se pacijentkinja, sa rukama čvrsto položenim na bokove, pomera levo-desno. 

Inspekcija u sedećem stavu: Inspekcija se može obaviti i u sedećem stavu kada se takođe posmatraju svi elementi – simetrija dojki, oblik i položaj i eventualna ispupčenja i uvlačenja dojki. Posmatraju se i bradavice u smislu da li postoje ekcematozne promene ili uvlačenje bradavice, promene boje kože koja može biti lividna ili hiperemična kao i venski crtež kože dojke.

Posle izvršene inspekcije, u daljem pregledu prelazi se na palpaciju dojke. Ona se može vršiti u sedećem stavu pacijentkinje i početno se dobija utisak o konzistenciji dojke, pri čemu se pregled obavlja kompletnim distalnim delovima prstiju počev od natključne regije, kružnim pokretima pa prema dojkama, uz kompletan pregled samih dojki i pazušnog nastavka dojki.   

Osim dobijanja opšteg utiska o konzistenciji dojke mogu se izdvojiti i patološke promene, ukoliko postoje. Pregled se uvek obavlja u prvih 10 dana menstrualnog ciklusa obzirom da se kasnije acinusi uvećavaju što otežava palpaciju i izdvajanje tumorskih masa. 
Palpacija dojki:


Palpacija se nastavlja ispitivanjem pazuha. Palpira se tako što se prsti postavljaju u apeks aksile a plantarni deo prstiju se usko stavlja uz torakalni zid i rebra. Palpira se kružnim pokretima prema pazušnom delu ili spoljnem gornjem delu dojke. Ovim početnim palpatornim pregledom dobija se utisak i o toploti kože. U nastavku pregleda vrši se pritisak na bradavicu pri čemu se posmatra da li postoji sekrecija iz bradavica ili eventualno uvlačenje. Pregled se upotpunjuje  palpacijom supraklavikularnih jama i baze vrata koji se obavlja sa celim distalnim delovima prstiju koji se postavljaju uz bazu vrata uz  izdvajanje  limfnih čvorova. 
Palpatorni pregled:


Supraklavikularne lože (natključne jame) se palpiraju direktno kružnim pokretima distalnih  krajeva prstiju. Dalje se palpiraju infraklavikularni limfni čvorovi kompletnim oslanjanjem distalnih delova prstiju na predeo neposredno ispod klavikula. Palpatorni pregled se nastavlja u ležećem stavu sa rukama podignutim iznad glave i sa umetnutim presavijenim peškirom ispod ledja sa strane dojke   koja se palpira što omogućava da se  dojka poravna, žlezdano tkivo ravnomerno rasporedi i bradavica dođe u centralni položaj. Pregled se obavlja sa tri srednja prsta obe ruke i to celim distalnim delovima prstiju. Jedna ruka se postavlja u centralni deo dojke a drugom rukom se prave kružni pokreti pri čemu se prave koncentrični krugovi koji uvek počinju iz donjeg unutrašnjeg kvadranta gde ima najmanje žlezdanog tkiva a zatim se ti krugovi sužavaju.

Broj koncentričnih krugova zavisi od veličine dojke. Na kraju se palpira i centralni kvadrant dojke iza mamila gde se nalazi najmanje žlezdanog tkiva. Ovaj pregled se može obaviti i u vertikalnom pravcu počev od infraklavikularnog predela na dole dok se ne ispalpira celo tkivo dojke. Takođe se dojka može palpirati  tako što  se imaginarno šematski podeli na četiri kvadranta koji se pojedinačno palpiraju. Ukoliko se tokom pregleda izdvoji tumorska promena, pregled se nastavlja fokusiranjem na samu promenu i to određivanjem njenog položaja po kvadrantima, njene veličinu najmanje u dva promera, ograničenost u odnosu na okolinu određujemo pomeranjem same promene u odnosu na podlogu a nabiranjem kože iznad promene možemo ustanoviti odnos promene prema koži. U odnosu na okolno žlezdano tkivo, promena može biti oštro ograničena ili neoštro ograničena, u odnosu na podlogu promena može biti pokretna ili fiksirana, a u odnosu na kožu može biti sa infiltriracijom kože ili bez nje. Infiltracija se može proveriti nabiranjem kože pri čemu se dobija utisak o pasivnom ili aktivnom angažovanju kože.Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

Koža dojke je tanka i mobilna. Neposredno ispod nje leži  masno tkivo, koje može da bude

 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.