Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Embriologija dojke :


 
opsti
 

Dojka ili mlečna žlezda (lat. mamma, grč. mastos) je najveća  kožna žlezda. Reč je o modifkovanoj žlezdi znojnici, koja se kod žena razvija u funkcionalni organ, a u muškarca ostaje nerazvijena.
Krajem prvog meseca embrionalnog razvitka, duž ventrolateralne strane trupa, od osnove ruke do osnove noge, razvijaju se mlečne pruge.


 
anamneza

Embriologija dojke : 


Od njihovih kranijalnih delova razvijaju se mlečne žlezde.Urastanjem zadebljanog epidermisa u mezenhim  iz njegovog distalnog dela izrasta spolja, ducti lactiferi se otvaraju u udubljenje, od kojeg se, kratko nakon rođenja, formira bradavica, proliferacijom mezenhima iz dubine.


Embriologija dojke :


 

 

Grananje epitelnih krajeva, koji predstavljaju buduće mlečne kanaliće, nastavlja se i nakon rođenja.

Kod muškaraca, grananje prestaje pre puberteta, pa mlečna žlijezda ostane nerazvijena. 

Kod žene se, u doba puberteta, deoba epitelnih krajeva nastavlja, uz istodobno gomilanje masnog tkiva. Konačno razgranjenje i formiranje žlezdanih delova i njihova diferencijacija u smeru sekrecije, završava za vreme trudnoće, a u starosti nastupa senilna involucija.Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

 

 

 

 

 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.