Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Stres


 
opsti
 

Na osnovu izučavanja fizioloških potreba organizma u energetskim, gradivnim i tzv. zaštitnim materijama, eksperti ili odgovarajuće institucije objavljuju preporuke o ishrani. One se sastoje u tome da se unose one količine pojedinih hranljivih materija koje bi trebalo da zadovolje potrebe, praktično svih zdravih ljudi, tj. da obezbede pravilan rast, harmoničan razvoj i dobru psihofizičku funkciju organizma.Osnovni sastojci ljudske ishrane su belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i mineralne materije.Potrebna količina belančevina kod odraslog čoveka je 1 g na 1 kg telesne težine.


 
anamneza

Belančevine: 


U odnosu na kaloričnu vrednost, belančevine treba da čine oko 15% svih kalorija. Ukoliko je organizam mlađi – potrebe su veće – kod školske dece 1,5-2 g na 1 kg telesne težine. Ukoliko u hrani nema dovoljno belančevina zaostaje rast, stvaranje krvnih belančevina, stvaranje hormona i antitela. Nedostatak samo jedne esencijalne aminokiseline onemogućava esencijalno iskorišćavanje ostalih. Treba napomenuti da nije reč samo o količini, već i o sastavu belančevina iz pojedinih amino kiselina.    

 


Sunčano kupanje:  


 

 

Samo životinjske belančevine sadrže esencijalne amino kiseline. Zbog toga je neophodno da je polovina belančevina dnevnih potreba životinjskog porekla.

Najrasprostranjeniji simptomi nedostatka belančevina su smanjenje elastičnosti kože (suva koža, smanjena otpornost prema infekcijama, sporo zarastanje rana), oštećenje jetre, edemi.

Masti su jedan od glavnih izvora kalorija i one su neophodne za vitamine rastvorljive u njima, kao i esencijalnih masnih kiselina, naročito linoleinske, linolske i arahidonske. Svakodnevna potreba za mastima ili uljima se kreće u granicama od 60-100 g, a u odnosu na posao koji se radi i klimatsko područje u kome se živi. Ukupno učešće masti u kalorijama ne bi trebalo da prelazi 20-25%. Ugljeni hidrati Najveći deo kalorija u ishrani pripada ugljenim hidratima. Smatra se da je najbolji odnos ako na ugljene hidrate otpada oko 55-60% svih kalorija potrošenih tokom dana. 

Vitamini

 • Rastvorljivi u vodi (liposolubilni vitamini)

Vitamin A Nutritivna potreba u vitaminu A zavisiće od niza činilaca i to: uzrasta, stepena razvoja, pola, sposobnosti apsorpcije, transporta i korišćenja u tkivima kao i stanja zdravlja uopšte. Eksperti preporučuju kao dnevnu količinu 750 mg. 
Vitamin D Vitamin D se obezbeđuje iz namirnica životinjskog porekla: jaja, riba (riblje ulje), buter, vitaminizirano mleko i margarin, a u izvesnim količinama iz 7 – dehidroholesterola u koži. Potrebe odraslih mogu biti zadovoljene količinama od 100 do 200 i.j. odnosno 2,5-5 mg dnevno.
Vitamin E Iako suština funkcije ovog vitamina nije do kraja poznata, vitamin E je korišćen kao lek u mnogim stanjima. Glavni izvor vitamina E su biljna ulja i klice žitarica. Smatra se da je 10 mg ovog vitamina dovoljna količina za potrebe muškarca odnosno 8 mg za ženu.
Vitamin K Vitamin K je široko rasprostranjen u zelenom lisnatom povrću i u jetri. Dnevne potrebe se kreću od 70-140 mg dnevno i taj uslov je lako zadovoljiti pri normalnim uslovima ishrane.

Vitamini

 •  Rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni vitamini)

Vitamin C Dnevni unos ovog vitamina treba da iznosi 60 mg za odrasle i 45 mg za decu.
Vitamin B1  Preporuka o unosu vitamina B1 definiše se u odnosu na energetske potrebe i iznosi 0,5 mg na 1000 kcal. Ove količine će se obezbediti unosom polubelog hleba, neglaziranog pirinča, kao i leguminoza, koje su, takođe, dobar izvor ovog vitamina.
Vitamin B2 Namirnice životinjskog porekla (mleko, meso, jaja, riba) i zeleno povrće sadrže dosta ovog vitamina. Stručnjaci preporučuju 0,6 mg na 1000 kcal na dan.
Niacin Žitarice su najbolji izvori ovog vitamina i preporučuje se 6,6 niacin ekvivalenata na 1000 kcal dnevno.
Vitamin B6 Potrebe su u direktnoj srazmeri sa količinom unetih belančevina i kod odraslih osoba se kreću od 2,0 do 2,2 mg na dan.
Folna kiselina Potreba od 400 mg dnevno se obično zadovoljava normalnom mešovitom ishranom i može biti povećana u trudnoći i laktaciji, kao i u slučajevima smetnji gastrointestinalne apsorpcije.
Vitamin B12 Ovaj vitamin stvaraju mikroorganizmi u prirodi kao i u debelom crevu. U biljkama ga nema. Potrebe za dnevnim unosom se kreću o 1-3 mg

MineraliKalcijum:


Rezultati ispitivanja potreba u kalcijumu vrlo se razlikuju (vrednosti se kreću od 300-400 mg pa do 1500 mg na dan). Eksperti sada preporučuju 500 mg dnevno za odrasle osobe. Potrebe se, međutim, u raznim fiziološkim uslovima značajno menjaju i moraju se posmatrati u odnosu na neke činioce (ishrana, hormoni, pol, godine starosti). Kalcijum:


Na primer, potreba žena u menopauzi može biti i 1200-1500 mg na dan, zahvaljujući smanjenoj apsorpciji kalcijuma koja se javlja sa starenjem. Ako je unos belančevina visok, biće i manja potreba u kalcijumu i obrnuto. Količina kalcijuma koju američki stručnjaci preporučuju je 800 mg na dan za sve starije od 18 godina.Fosfor:


Što se unosa fosfora tiče, tipska ishrana ga obezbeđuje u dovoljnoj količini. Naime, unos od 0,2 mg na jednu kaloriju zadovoljava potrebe. 

Magnezijum:

Potreba će biti zadovoljena ako je unos 300 mg dnevno, a obzirom da ga ima i u namirnicama biljnog i u onim životinjskog porekla, mešovita ishrana ga uvek obezbeđuje u dovoljnoj količini.Natrijum:


Utvrđeno je da se potrebne količine kreću od 10-14,5 g dnevno obzirom da se oko dve trećine ove količine unese hranom, odrasla osoba koja je umereno fizički aktivna treba da nadoknadi od 2-5 g kuhinjske soli dnevno.

Kalijum:

Dnevne potrebe se kreću od 1-2 g dnevno u uslovima mešovite ishrane. Nedostatak kalijuma zbog nedovoljnog unosa hranom je praktično neostvarljiv.

 

Gvožđe Mora se uzeti u obzir dnevni gubitak gvožđa preko  gastrointestinalnog trakta, kao i kod žena u toku menstrualnog krvarenja. Muškarac će postići ravnotežu sa 10 mg gvožđa iz hrane, dok će ženi biti potrebno oko 20 mg dnevno.
Cink Cink pripada grupi esencijalnih hranljivih materija. Studije su pokazale da unos od 7-8 mg odnosno 10 mg cinka je dovoljan za rast dece, a da će 15 mg zadovoljiti potrebe odraslih osoba.

Energetske potrebe

 • Na kalorične potrebe mogu da utiču sledeći faktori: bazalni metabolizam, telesna masa (težina), godine starosti, fizička aktivnost, klima, pol i različita fiziološka stanja (trudnoća, gojenje).

 • Ukupni utrošak energije se sastoji od tri dela: od potrošnje za vreme mirovanja (bazalni metabolizam), od potrošnje koja se oslobađa za vreme varenja (specifična dinamična akcija) i od potrošnje koja ide na račun fizičke aktivnosti.

 • Bazalni metabolizam u 65-oj godini je za 25% manji nego u 25-oj godini života. Kod žena do 45. godine života opada nešto sporije. Posle 25. godine života potreba kalorija opada svakih 10 godina za prosečno 7,5%. Muškarcima od 45 godina života potrebno je 15% manje kalorija nego do 25 godina života.

 • Prema preporukama eksperata energetske potrebe iznose: za odraslog muškarca 3000 kcal i za odraslu ženu 2200 kcal. Reč je o osobama koje su umereno fizički aktivne, koje nisu gojazne i koje žive u umerenom klimatskom području. Naime, potrebe se kreću od 2700 kcal za muškarce (2000 kcal žene) za laki rad, do 4000 kcal za muškarce (3000 kcal žene) za vrlo velike fizičke napore. 

Privi i osnovni princip pravilne ishrane bi bio da svakodnevna ishrana treba da obezbedi vrlo raznovrstan izbor namirnica. Za praktične svrhe, u planiranju i odabiranju namirnica najbolje odgovara podela namirnica na sedam grupa, a na osnovu njihove biološke vrednosti, jer u tom slučaju namirnice svrstane u jednu grupu mogu se međusobno zamenjivati, što ima edukativnu vrednost i mogu se skuplje namirnice zameniti jeftinijim, a da biološka vrednost ishrane ne bude umanjena. Na osnovu tog kriterijuma namirnice se dele u sledećih sedam grupa.

 • ŽITA – (zrnevlje, brašno, hleb, testa) – nosioci energije, vitamina B1 i niacina, kao i nekih mineralnih materija i oligoelemenata. Količina celuloze zavisi od stepena ekstrakcije brašna.

 • MESO, RIBA, JAJA – (meso sisara, ptica, morskih i rečnih riba, jaja ptica), nosioci vrednih amino kiselina, mineralnih materija i oligoelemenata, kao i vitamina A i D.

 • MLEKO I MLEČNI PROIZVODI – (mleko, kiselo mleko, jogurt, sir, kajmak, kačkavalj) – nosioci, pre svega, kalcijuma, biološki vrednih belančevina, tj. amino kiselina.

 • MASTI – prave vidljive masti biljnog i životinjskog porekla – (svinjska mast, ulje, maslac, margarin i loj) – nosioci energije i liposolubilnih vitamina A, D i E.

 • POVRĆE – (lisnato i zeljasto, plodovito i korenasto, krtolasto, lukovičasto i mahunasto) – nosioci vode, mineralnih materija i vitamina; mahunasto ima i energetsku vrednost, dobro iskoristljive belančevine, a sva povrća su bogata celulozom i hemicelulozom.

 • VOĆE – (bobičavo, limunsko i koštunjavo) – u svom sastavu imaju dosta vode, mineralnih materija, oligoelemenata i vitamina, a koštunjavo i dosta energije zbog većeg učešća biljnih masti.

 • SLATKIŠI – (prirodni i veštački šećeri i koncentrati) – nosioci energije.Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

Obzirom na to da biološka vrednost namirnica zavisi od sadržaja energetskih, gradivnih i zaštitnih materija i od njihovog kvantitativnog odnosa, onda se u dnevnom obroku mora pojaviti najmanje po jedna iz svake grupe namirnica. Učešće odnosno količina svake namirnice direktno zavisi od energetskih potreba i to po sledećoj šemi:

Grupe

namirnica

Energetske potrebe (kalorije)

do 1300

1300-2800

2800-3200

3200+

Hleb i testa

14

30

40

50

Meso, riba i jaja

14

100

10

5

Mleko i mlečni proizvodi

25

20

10

10

Masti

14

10

15

20

Povrće

13

10

10

5

Voće

10

10

5

5

Slatkiši

10

10

10

5

Učešće namirnica u strukturi dnevnog obroka (%)

            Poreg toga, dnevni obrok treba da zadovolji potrebe organizma. Neophodno je misliti i na druge zahteve i to:

 • da hrana ima odgovarajuće organoleptičke osobine – sa fiziološke tačke gledišta, organoleptička svojstva su bitna, jer utiču na privlačnost hrane, izazivaju lučenje sokova odnosno direktno utiču na proces varenja hrane i stepen iskorišćenosti,

 • pripremljene namirnice treba rasporediti u više obroka, tj. kada je reč o ishrani zdravih u tri: doručak, ručak i večera.

            Cilje raspodele na manje obroke je da se uspostavi ravnoteža između količine unete hrane, funkcionalnih sposobnosti organa za varenje i raspodele energetske potrošnje u toku dana. Koliko će se odvojiti za svaki pojedini obrok zavisi od navika ljudi. Za naše uslove života i rada najviše bi odgovaralo da se za doručak planira 30%, za ručak 40%, a za večeru 30%.

            Sve u svemu, preporuke mnogih stručnjaka za pravilnu ishranu mogu se iskazati jednom rečenicom – ne jesti previše, ali ni premalo, odnosno – jesti dovoljno. »Dovoljno« je vrlo individualna karakteristika, jer se i potrebe ljudi međusobno razlikuju. Ipak, »više« svakako vodi u gojaznost i niz posledica štetnih po zdravlje i radnu sposobnost, dok će »manje« voditi u niz deficitarnih stanja, koja takođe ugrožavaju zdravlje.

Vodič ishrane

            Dajemo vodič za ishranu, koji ima za cilj da pomogne u izboru namirnica. One će zadovoljiti potrebe organizma u gradivnom i energetskom smislu.

            Sve namirnice su podeljene u 4 osnovne grupe:

 • hleb, žitarice (testa)

 • voće i povrće

 • mleko i mlečni proizvodi

 • meso, riba, jaja i koštunjavo voće.

            Voće i povrće – 4 do 5 porcija dnevno.

            Primer jedne porcije:

-          125 ml (pola šolje) povrća ili voća,

-          125 ml (pola šolje) soka,

-          jedan krompir srednje veličine, jedna šargarepa, jedan paradajz, jedna breskva, jedna jabuka, jedna narandža ili banana.

            Hleb i žitarice – 3 do 5 porcija dnevno

            Primer jedne porcije:

-          jedna kriška hleba,

-          125-250 ml (pola – jedna šolja) cerealija,

-          jedna kriška tost hleba,

-          jedna zemička,

-          125-200 ml pirinča, makarona ili kuvanih špageta.

            Energetske potrebe su promenljive u odnosu na godine starosti, pol i profesiju. Namirnice ovde prikazane, mogu da daju 1000-1400 kalorija dnevno. Ukoliko je potrebna dodatna energija povećava se broj i količina porcija koristeći iste namirnice ili dodajući nove iz iste grupe.

            Mleko i mlečni proizvodi

-          deca do 11 godina – 2 do 3 porcije

-          deca u pubertetu – 3 do 4 porcije

-          trudnice i dojilje – 3 do 4 porcije

-          odrasli – 2 porcije

            Primer jedne porcije:

            250 ml (jedna šolja) mleka, jogurta ili belog sira, 45 g topljenog sira.

            Meso i njegove zamene – 2 porcije dnevno

            Primer jedne porcije:

-          60-90 g kuvanog posnog mesa, živine, džigerice ili ribe,

-          60 ml (4 supene kašike) margarina,

-          250 ml (jedna šolja) kuvanog graška ili sočiva,

-          80-250 ml (jedna trećina šolje) koštunjavog voća,

-          60 g topljenog sira ili belog mladog sira

-          2 jajeta.

            Održavati normalnu telesnu težinu znači održati ravnotežu između unošenja i potrošnje energije. Sve veći broj ljudi je manje fizički aktivan i nije u stanju da utroši energiju unesenu hranom. Posledica toga je povećanje telesne težine – gojaznost. To znači da bi trebalo više da se kreću ili manje jedu – izgleda da je najbolje i jedno i drugo.

            Ukoliko smatrate da treba da smršate, držite se sledećih saveta:

            1. Potrebno je postepeno mršaviti. Prosečno gubljenje težine u toku nedelje ne bi trebalo da iznosi više od 1 kg. Ukoliko gubite težinu brže, može doći do degenerativnih promena u mišićima. Smanjivanje energetske vrednosti hrane na 1200 cal – dovoljno je da bi se postiglo postepeno smanjivanje težine. Pri mršavljenju ne zaboravite svoju fizičku aktivnost u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

            2. Unosite manju količinu mesa – 90 g kuvanog mesa je dovoljno da zadovolji potrebe u belančevinama.

            3. Smanjite količinu masti u dnevnom jelovniku. Masti su koncentrovani izvor energije. Uzimajte više ribljeg mesa i kuvane piletine bez kože. Koristite odreske mesa koji su posni. Smanjite upotrebu sosova, uštipaka, putera, margarina, kremova, zaprški, sladoleda. Smanjite ili izbacite potrošnju alkohola.

            4. Smanjite ili izbacite namirnice koje su bogate šećerom (kolače, kremove, čokoladu i dr.).

            5. Postanite fizički aktivniji na poslu i u slobodnom vremenu. Gubitak težine je brži i održavanje težine je lakše ukoliko se svakog dana krećete. Više malih promena u režimu ishrane mogu da dovedu do velike razlike u energetskom bilansu. Koliko ste spremni da preduzmete za redukciju energije? Da li ste spremni da izaberete:

            - crni hleb koji ima 73 cal (300 J) po parčetu, radije nego beli hleb ili fino pecivo 158 cal (660 J)

            - krompir pečen u rerni 91 cal (380 J) radije nego pomfrit 155 cal (650 J)

            - 90 g mršave govedine sa koje je skinuta masnoća 170 cal (710 J) radije nego 90 g steka sa koga nije skinuta masnoća 310 cal (1330 J)

            - 90 g pečene piletine 122 cal (510 J) radije nego ista količina piletine pržene na ulju 154 cal (650 J)

            - 125 ml zobenih pahuljica 69 cal (210 J) radije nego 250 ml zašećerenih pahuljica 154 cal (90 cal – 300 J)

            - 125 ml belog sira 106 cal (460 J) pre nego 45 g topljenog sira 181 cal (760 J)

            - 125 ml jogurta 83 cal (360 J) radije nego 125 ml krem sladoleda 141 cal (590 J)

            - 250 ml obranog mleka 90 cal (380 J) radije nego 250 ml punomasnog mleka 157 cal (660 J).

            Predložene promene su u suštini veoma blage i navedeni koncept predstavlja samo racionalnu ishranu zdravih ljudi.

 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.