Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Samopalpacija dojki:


 
opsti
 

Ne postoji potpuna simetričnost dojki. Vrlo je bitno da se žena nauči da se sama kontroliše. Najbolje vreme kontrole je neposredno posle menstruacije. Samopregled sa obavlja  redovno, jednom mesečno, uvek u prvih 10 dana menstruacionog ciklusa obzirom da dojke variraju u čvrstini i veličini u toku menstracinog ciklusa, žene u menopauzi,  pregled mogu obaviti svakog prvog dana u mesecu. Dojka se  prvo vizuelizuje, da se vidi da li ima nekih promena, asimetrije.


 
anamneza

Samopalpacija dojki: 


Palpatorni pregled treba da se radi prvo iznad dojke, da se palpira region od ključne kosti do pazušne regije, a onda se prave 3 - 4 kružna pregleda same dojke, stim što se na kraju pregleda eventualna sekrecija iz mamile. Važno je da žena nauči da li je nešto napipala u dojci i ako je napipala, najbolje bi bilo da ona sama proveri, tako što će leći na čvrstu podlogu i u tom stavu da pregleda dojku.


Samopalpacija dojki: 


 

 
Zaštitne mere treba početi preduzimati već u doba od 20 godine kada treba jednom mesečno izvršiti samopregled - samopalpaciju dojki. Pregled dojke jednom mesečno treba nastaviti sve do doba od 35 godina.

U životnom periodu između 35. i 45. godine potrebno je da žena jednom mesečno sama pregleda dojke kao i da jednom godišnje uradi pregled dojke kod nadležnog lekara koji može indikovati ultrazvučni ili mamografski pregled. Posle navrsene  45. godine žena jednom mesečno treba sama da pregleda dojku, a jednom godišnje da obavi pregled dojki kod nadležnog lekara uz eventualnu bazičnu mamografiju. Svakako je potrebno posavetovati se sa lekarom koji će možda odrediti drugačiju vrstu pregleda imajući u vidu zdravstveno stanje žene, rizike i posebne potrebe.Znaci bolesti dojke:


Lekaru je potrebno otići ukoliko se nađe neka od sledecih promena:

-čvor u dojci ili pazuhu
-iscedak iz bradavice
-promena na bradavici ili oko nje
-promena boje ili osetljivosti na koži dojke
-promena normalne veličine ili oblika dojke
-poremećaji na koži dojke u obliku smežurane kože (kao kora od pomorandže)
-iznenadan bol u dojci ili pazušnoj jamiSAMOPREGLED DOJKE


Važnost samopregleda - samopalpacije dojke je u upoznavanju građe zdrave dojke. Redovnim pregledima žena će naučiti kakva je građa dojke pod prstima tako da će lako prepoznati promene u smislu bolesti. Samopregled se može obaviti prilikom tuširanja.

Samopregled dojke radi se sa tri jednostavna postupka:

Posmatranje u ogledalu:


Otpočinje posmatranjem dojki. Posmatranje se obavlja stojeći  ispred ogledala, uz dobro osvetljenje, skinuti do pasa, sa rukama najpre spuštenim  uz telo, okrećući se polako poludesno i polulevo, a zatim  sa rukama oslonjem  na bokove, sa rukama oslomljenim na vrh glave i na kraju podignutim iznad glave  uz okretanje  u levo i u desno. U toku ovih manevara ne žurite  a  pažljivo posmatrajte veličinu i oblik dojki  tražeći promene na dojkama  kao sto su povećanje ili smanjenje veličine, deformacija oblika, otok, ulegnuće, osip, promene  boje kože ili smežuranje, kao i uvlačenje ili izbočenost bradavice. Takođe pratiti simetričnost u valičini nadlaktica.

 

Pažljivo opipavanje dojke: 


Pregled je najbolje obaviti u toku tuširanja u stojećem stavu, nasapunjanih grudi kako bi prilikom opipavanja prsti lakše klizili dojkom. Desna ruka se koristi za opipavanje leve dojke a leva za suprotnu dojku. Ruka dojke koja se pregleda se stavi iza glave na vrat a suprotnom rukom se obavlja pregled.Prsti ruke kojom se obavlja pregled su ispruženi  i skupljeni, a pregled  se obavlja celom površinom  jagodica 2, 3 i 4 prsta (ne vrhovima prstiju) pritiskom na tkivo dojke o grudni koš  kako bi se dobio trodimenzionalni  utisak promene u dojci. Kružnim pokretima ruke u smeru kazaljke na satu i obavlja se pregled počev od  ključne  kosti iznad dojke, pa prema dojci  a zatim opipavanjem dojke u  krug počev od  spoljašnjeg dela dojke sužavajaući krug koncentrično prema mamili. Opipavanje se nastvalja pregledom pazuha, u istom položaju suprotnom rukom, pri čemu se četri prsta skupljenja i opružena a palac je u opoziciji. Vrhovi jagodica se nalaze u vrhu pazušne jame a pritiskom o grudni koš eventualno se izdvajaju čvorovi koji mogu pripadati uvećanim žlezadama Za pregled cele dojke u zavosnosti od veličine potrebna su 2 do 3 puna kruga,

Opipavanje dojke žena treba da uradi i dok leži na leđima na ravnoj podlozi. Ispod leve lopatice treba namestiti jastuk i podignuti levu ruku iznad glave. Kružnim pokretima desne ruke opipa se cela leva dojka dok se ne pretraži cela njena površina. Postupak se ponavlja na desnoj dojci. Pregled se završava pritiskanjem bradavice između dva prsta (palac i kažiprst) uz posmatranje eventualne pojave  iscedka koji nije uobičajen (bistar ili krvav, zamućen odmah prijaviti lekaru).Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

Koža dojke je tanka i mobilna. Neposredno ispod nje leži  masno tkivo, koje može da bude

METODE KONTROLNOG PREGLEDA I OTKRIVANJA RAKA DOJKE:

Što se dijagnoza ranije postavi, veća je verovatnoća da će lečenje biti uspešno. Uspešno lečenje raka dojke omogućeno je njegovim ranim otkrivanjem, a za rano otkrivanje bitni su kontrolni pregledi.
Najbolji načini kontrole su:
Samopregled dojki - vrlo je verovatno da će se redovnim pregledom dojki rano otkriti znak moguće bolesti
Klinički pregled dojki - je povremeni pregled dojki palpacijom, koju obavlja lekar. Lekar pregleda dojku i pazuh 
Ultrazvučni pregled - je pregled dojki ultrazvukom pomoću kojeg se ispituju promene koje se pipaju, posebno onih koje se ne uočavaju na mamografiji
Mamografija - je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promene koje su premalene da bi se mogle napipati.

 Rizični faktori za nastanak raka dojke:

- Doba - u kasnijim godinama je rizik veći
- Licna anamneza - ako je žena već bolovala od raka, veća je mogućnost da će se bolest ponovi
- Porodična anamneza - rizik je veći ako je žena imala porodično prisustvo raka dojke  u prvom kolenu - majka, sestra ili kćerka
- Kasni porodjaj - ako je prvo dete rođeno posle 30. godine života
- Rana menstruacija - pre 12. godine života
- Kasni klimakterijum -posle 55. godine
- Hormonsko lečenje - ukoliko je žena primala ili prima hormonsko lečenje

 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.