Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Dojke :


 
opsti
 

Dojka je simetrični parni organ, smešten na prednjoj strani GRUDNOG koša. Normalnu veličinu dostize  izmedju šesnaeste i devetnaeste godine. Smeštena je izmedju drugog i sedmog rebra. Dojke su jedna od osnovnih ženskih sekundarnih spoljnih oznaka.


 
anamneza

Samopalpacija: 


Najbolja zaštita od raka dojke je njegovo rano otkrivanje - SAMOPALPACIJA . Zaštitne mere treba preduzimati već u doba od 20 godine kada treba jednom mesečno izvršiti samopregled - samopalpaciju dojki. Pregled dojke jednom mesečno treba nastaviti raditi sve do doba od 35 godina.


Pregled dojke :


 

 

U zivotnom periodu izmedju 35. i 45. godine potrebno je da žena jednom mesečno sama pregleda dojke kao i da jednom u godinu dana uradi pregled dojke ultrazvukom.Aktuelne teme : DOJKA
Aktuelne teme : DOJKA


Dojka ili mlečna žlezda (lat. mamma, grč. mastos) najveća je kožna žlezda. To je modifikovana žlezda znojnica, koja se kod žena razvija u funkcionalni organ, a kod muškarca ostaje rudimentisana.
Krajem prvog meseca embrionalnog razvoja, duž ventrolateralne strane trupa, od osnove ruke do osnove noge, razvijaju se mlečne pruge. Od njihovih kranijalnih delova razvijaju se mlečne žlezde. Urastanjem zadebljanog epidermusa u mezenhim  iz njegovog distalnog dela izrasta niz epitelnih tračaka od kojih se razviju glavni odvodni kanali režnjeva mlečne žlezde (ducti lactiferi) . Pri kraju fetalnog života epitelni tračci se razgranavaju i u njima se pojavljuje lumen. Prema spolja, ducti lactiferi se otvaraju u udubinu, od koje se, kratko nakon rođenja, formira bradavica, proliferacijom mezenhima iz dubine.
Mlečna žlezda zauzima središnji i najveći deo tela dojke i uronjena je u masno tkivo. Ona je funkcionalni deo dojke i sastavljena je od 12 do 20 režnjeva grozdastog oblika koji su sastavljeni od mnogo manjih režnjića. Najmanje strukturne jedinice žlezde su acinusi od kojih polaze izvodni kanalići koji se spajaju u veće i grade velike izvodne mlečne kanale kojih ima 12 do 20, za svaki režanj po jedan. Svi kanalići se izlivaju na bradavici. Bradavica je valjkastog ili kupastog oblika i predstavlja snop izvodnih mlečnih kanala čiji se završni otvori nalaze na vrhu. Masnog tkiva nema u bradavici. Neposredno ispod kože bradavice nalaze se kružna glatka mišićna vlakna povezana sa istovetnim mišićnim snopovima areola dojke. Njihova kontrakcija dovodi do erekcije bradavica, a ritmične kontrakcije podstiču lučenje mleka pri dojenju. Areol bradavice je kožna struktura kružnog oblika oko bradavice, rumeno mrke boje. U toku trudnoće i dojenja postaje mnogo tamnija. U areoli se nalaze sitne lojne i znojne žlezde i specifične Morgagnijeve žlezde koje se vide kao mala bela ispupčenja. Njihov sekret štiti kožu areola. Od velike važnosti su limfni sudovi dojke. Sagrađeni su iz mreže limfnih kapilara koji se spajaju u sve veće sudove da bi na kraju obrazovali tri glavna izvodna puta limfe. Glavni je pazušni limfni put koji se završava u limfnim čvorovima pazušne jame. Drugi put je grudni ili unutrašnji koji se završava u lancu limfnih čvorova uz grudnu kost, a deo površinskih limfnih sudova se završava u limfnim čvorovima uz dojku. Gornji limfni put je najmanji i dospeva do potključnih čvorova. Limfa iz svih ovih puteva se sliva u potključno limfno stablo, a konačno limfa završava u venskom krvotoku. Limfnim sudovima se šire maligni tumori dojke.

 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.