Ordinacija
Home
Edicije
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Idealna telesna težina


 
opsti
 

Idealna telesna težina zavisi od starosnog doba, visine, fizičke aktivnosti i telesne građe. Najbolja ili idealna telesna težina može se približno odrediti iz standardnih tablica.

 
anamneza

Prevencija  

Primarna prevencija 
Sekundarna prevencija 
Tercijalna prevencija 




Prevencija  :


 

 



Aktuelne teme : DIJETA SPORTSKE MEDICINE


Autor tekstova: Docent Dr. Živko Perišić   

DIJETA SPORTSKE MEDICINE
Kod držanja kure mršavljenja uzimati dnevno 40 bodova (ni manje, ni više) vrednosti hrane po navedenim tablicama. Kasnije, kada se postigne željena težina može se dnevno uzimati 60 bodova i tako održavati ista telesna težina. Osobe koje žele da povećaju svoju telesnu težinu neka uzimaju hranu sa najviše bodova, s tim da ta hrana bude raznovrsna.

Kura za mršavljenje – Dnevno 40 bodova:
Doručak ................................................................. 10 bodova
Ručak .................................................................... 20 bodova
Večera ................................................................... 10 bodova

Bodovi se mogu uzimati u 4 – 5 obroka s tim da ukupan broj bodova ne pređe 40. Svakoj osobi se ostavlja da sama bira hranu prema svojim sklonostima, navikama, raspoloženju, u okviru tih 40 bodova. Kombinacijom iznosa bodova za hranu po težini, mogu se dotičnoj hrani smanjiti bodovi. Npr. Krompir pečeni ili pomfrit 250 g – 20 bodova, a polovina 125 g – 10 bodova.



Hrana i vrednost u bodovima

Riba Supe i čorbe
Haringa 1 kom 0 Pileća supa porcija 0
Sardine u ulju kutija 1 Goveđa supa 0
Tunjevina u ulju porcija 0 Paradajz čorba 17
Razne ribe kuvane, gril, pečene 0 Grašak čorba 20
Šaran kuvani 8 Krompir čorba 15
Šaran pohovan 12 Čorba od pečuraka 15
Pastrmka porcija 8 Čorba od špargle/celera 16  
Ostrige 12 kom 7
Štuka 8
Jastog 1
Škampi kuvani 8
Škampi pohovani 10  
Hleb Mlečni proizvodi
Hleb crni kriška 10 Margarin, maslac 250 g 1
Hleb beli kriška 8 Jogurt 250 g 13
Mala kifla 25 Sir 250 g 3
Zemička 25 Sir Edamer 100 g 0.5
Griz kuvani 250 g 34 Ementaler, Kamember 0.5
Makarone 250 g 27 Švapski sir 100 g 0.5 0.5
Rezanci 250 gr 37 Zdenka 1 kom 0.5 0.5
Pirinač 42
Špageti 250 g 37
Knedle 250 g 37
Povrće Povrće
Celer 250 g 3 Šargarepa kuvana, dinstana 250 g 8
Praziluk 250 g kuvan 18 Krastavac sveži 250 g 4
Salata zelena porcija 5 Pečurke 250 g 6
Rotkvice 4 kom 2 Spanać 250 g 6
Luk 1 glavica srednja 6 Kupus 250 g 9
Paradajz 1 srednji 6 Keleraba 250 g 12
Paradajz sok 1 čaša 10 Tikvica 250 g 8
Krompir pečeni, pomfrit 250 g 20 Kukuruz 1 klip 16
Krompir restovan porcija 10 Paprika 7
Krompir pire sa mlekom 30 Cvekla 250 g 9
Boranija 250 g 10 Zelje 250 g 7
Grašak 250 g 19 Spanać pire sa puterom 250 g 7
Karfiol 250 g 8   Masline u ulju 10 kom 1


   

Meso
Pileće meso kuvano, pečeno, dinstano.....0
Pileća džigerica...................................3
Pileće pohovano......................................12
Govedina kuvana.....................................0
Ražnjići...................................................0
Krmenadla.................................................0
Vešalica....................................................0
Natur šnicla...........................................0
Pariska šnicla..........................................8
Bečka šnicla............................................12

Meso

Teleći file................................0
Teleći gulaš...................................3
Biftek.........................................0
Svinjsko pečenje.......................1
Svinjska kolenica ...........................0
Svinjsko pohovano......................12
Ćurka, guska, patka, fazan,.......0
Viršle 1 par....................................1
Šunkarica 100 g.............................1
Jetrena pašteta 100 g .................3

Razno
Jaje kuvano, prženo 1 kom.................0.5
2 jaja sa šunkom...................................1
2 jaja sa slaninom...................................1
Umućeno jaje........................................32
Sladoled...............................................20
Med kašika...........................................17
Šećer kristal 100 g................................72
Ulje......................................................0
Majonez mala kašika................................1
Lešnici, bademi, orasi 6 kom....................1
Pekmez, džem kašika..............................17

Sokovi i pića
Mineralna voda, soda..................0
Kafa bez šećera.............................0
Limunada bez šećera........................1
Koka-kola, Pepsi 1 čaša..........23
Sok od jabuke 1 čaša.............17
Gazirani sokovi.........................12
Vino belo, crno............................1
Slatko vino 200 g .......................10
Rakija čaša....................................8
Viski, votka, konjak, vinjak, rum... 8
Pivo 250 g ..................................12
Šampanjac čaša .......................9

Voće

Smokve suve 1 kom.................................7
Maline 250 g..........................................17
Ribizla 250 g............................................18
Trešnja 250 g.......................................15
Orasi 250 g..........................................27
Kupine 250 g..........................................110
Ananas 250 g......................................119
Borovnica 250 g...................................130
Jabuka kom...........................................16

Voće

Kruška kom...................................23
Jagode 250 g..........................20
Kajsija kom................................8
Lubenica kriška...........................22
Dinja .......................................20
Banana kom ...............................23
Grejpfrut kom ...........................23
Pomorandža kom .........................17
Limun.............................................6



1. Nisu potrebne nikakve tablete protiv apetita jer nikada nećete biti gladni.
2. Mnogi su već od samog početka dijete odlično raspoloženi.
3. Ovaj režim ishrane znači i kraj onog mučnog brojanja kalorija
4. U osnovi, može se jesti koliko se želi i onoliko često koliko je potrebno.
5. Većina ljudi u prvoj nedelji oslabi 2 – 4, a najčešće i više kilograma.
6. Oslobađate se suvišnih kilograma i viška santimetara takođe
7. U drugoj nedelji u ishranu se može uneti nešto ugljenih hidrata ili čaša omiljenog pića.
8. Sledećih nedelja može se jesti više ugljenih hidrata sve dok se ne dostigne kritičan prag za ugljene hidrate, a to će se prepoznati kad test papirić za pregled mokraće (može se nabaviti u apoteci) prestane da se boji u lila.
9. Apetit i promet materija (sagorevanje) normalizovani su.
10. Čovek može da oslabi koliko želi i ostane zdrav i vitak, jer tačno zna koliko ugljenih hidrata podnosi njegov organizam bez gojenja, osećaja gladi i zamora.
11. Ako želite da oslabite nemojte žaliti za starim navikama. To što ste ih izmenili mora vas radovati jer će te postati zdraviji, vitki, lepši.
12. S pažnjom negujte kožu, pri kupanju se masirajte ekstraktom morskih algi, a kada se koža osuši namažite je mlekom za negu kože.
13. Zapamtite da su ugljeni hidrati neprijatelji vitke linije. Jedite od dozvoljenih namirnica onoliko koliko vam je potrebno da ne budete gladni.
14. Nemojte jesti kada niste gladni.
15. Pijte koliko god ste žedni.
16. Najbolji su česti i manji obroci.
17. Nemojte se razočarati ako planirani pad u težini privremeno zastane – ne zaboravite da vaš organizam ima svoje biološke zakone
18. Nemojte misliti da ste izgubljen slučaj – možete oslabiti čak i bez gladovanja i napornog vežbanja. Pridržavajte se samo datih objašnjenja i uputstava. I na kraju nešto veoma važno – savet lekara i lekarski pregled i knotrolu ne možete ničim zameniti.
Ako želite da steknete novu i lepu figuru, na samom početku trebaju vam dve stvari: vaga i ogledalo u kome ćete moći da vidite celo telo i odredite svoje slabe tačke. Merite se svaki dan u isto vreme, najbolje ujutru posle mokrenja a pre doručka.
Evo još nekih saveta:U prvoj nedelji unošenje ugljenih hidrata treba da bude ravno nuli! Tako će se stvoriti biohemijska reakcija organizma kada na najbrži mogući način dolazi do sagorevanja masnih rezervi, što je najpovoljnije od svega.

PRVIH DESET DANA NE JEDITE NIŠTA ŠTO NIJE NA OVOJ LISTI :

Meso : bifteci, mleveno meso, jagnjeća šnicla, svaka vrsta mesa ma kako pripremljena osim kobasičarskih i suhomesnatih proizvoda (koji sadrže beli luk i druge dodatke).

Živina : pačetina, piletina i sve što ima krila ali bez nadeva.

Riba : sve vrste ribe, čak i konzerve lososa i tunjevine, sve iz mora, dimljeno i u ulju, osim ostriga i ribe u konzervi koja ima kao dodatak zelen, paradajz, soseve i ostalo.

Salata : dve male porcije zelene salate dnevno (oko jedan neprepunjen tanjir), ali samo zeleni listovi (ne korenje – srce salate). Celer, krastavac, rotkvice, sa prelivima od sirćeta, ulja, soli, zeleni, sušenih začina, struganog sira ili sardela. Umesto zelene salate – jedan kiseli krastavac i zelene masline.

Jaja : pripremljena na sve načine.

Začini : So, biber, senf, hren, sirće, vanila i drugi ekstrakti i mirisi, saharin, svi mlečni napici koji ne sadrže šećer.

Masti : Maslac, margarin, biljno ulje, majonez.
Pavlaka : 4 kafene kašičice dnevno (pavlaka sadrži manje ugljenih hidrata nego mleko – zato ne piti mleko).
Sirevi : dnevno 110 g bilo kog tvrdog sira, osim topljenih, belih i krem sireva.
Pića : Voda, mineralna voda, limunada bez šećera, kafa i kafa bez kofeina.

Supe : Živinske i goveđe bistre supe.


DOZVOLJENO POSLE PRVIH DESET DANA DIJETE

Povrće : Boranija, karfiol, sve vrste kupusa, keleraba, tikvice, paprike babure, kiseli kupus, spanać, šargarepa, crni luk, paradajz.

Sendviči : pošto je Hleb najstrože zabranjen preporučuje se: između dva režnja tvrdog sira staviti kuvanu šunku sa senfom, ili sendvič od struganog suvog sira sa majonezom i senfom u listu zelene salate, ili sendvič od šunke i parčeta suvog sira između dva režnja svežeg krastavca.

Dodatak salatama : sitno iseckana tvrdo kuvana jaja, prženi šampinjoni, strugani sir, kisela pavlaka.

Umesto mleka : u jelo dodati kiselu pavlaku razblaženu vodom.

Zalogaj između obroka : bistra supa sa želatinom, ćevapčići, hrenovke, hladni narezak, punjena jaja, dimljena riba, sir.
Sos od milerama, majoneza i senfa može da posluži kao dodatak mnogim jelima.

 




© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.