Aktuelne
teme : DIJETA
SPORTSKE MEDICINE
Autor tekstova: Docent Dr. Živko Perišić
DIJETA
SPORTSKE MEDICINE
Kod držanja kure mršavljenja uzimati dnevno 40 bodova (ni manje, ni više)
vrednosti hrane po navedenim tablicama. Kasnije, kada se postigne željena težina
može se dnevno uzimati 60 bodova i tako održavati ista telesna težina. Osobe
koje žele da povećaju svoju telesnu težinu neka uzimaju hranu sa najviše
bodova, s tim da ta hrana bude raznovrsna.
Kura za mršavljenje – Dnevno 40 bodova:
Doručak .................................................................
10 bodova
Ručak ....................................................................
20 bodova
Večera ...................................................................
10 bodova
Bodovi se mogu uzimati u 4 – 5 obroka s tim da ukupan broj bodova ne pređe
40. Svakoj osobi se ostavlja da sama bira hranu prema svojim sklonostima,
navikama, raspoloženju, u okviru tih 40 bodova. Kombinacijom iznosa bodova za
hranu po težini, mogu se dotičnoj hrani smanjiti bodovi. Npr. Krompir pečeni
ili pomfrit 250 g – 20 bodova, a polovina 125 g – 10 bodova.
Hrana i vrednost u bodovima
Riba |
Supe
i čorbe |
Haringa 1 kom |
0 |
Pileća supa porcija |
0 |
Sardine u ulju kutija |
1 |
Goveđa supa |
0 |
Tunjevina u ulju porcija |
0 |
Paradajz čorba |
17 |
Razne ribe kuvane, gril, pečene |
0 |
Grašak čorba |
20 |
Šaran kuvani |
8 |
Krompir čorba |
15 |
Šaran pohovan |
12 |
Čorba od pečuraka |
15 |
Pastrmka porcija |
8 |
Čorba od špargle/celera |
16
|
Ostrige 12 kom
|
7
|
|
|
Štuka
|
8
|
|
|
Jastog
|
1
|
|
|
Škampi kuvani
|
8
|
|
|
Škampi pohovani
|
10
|
|
|
Hleb |
Mlečni
proizvodi |
Hleb crni kriška |
10 |
Margarin, maslac 250 g |
1 |
Hleb beli kriška |
8 |
Jogurt 250 g |
13 |
Mala kifla |
25 |
Sir 250 g |
3 |
Zemička |
25 |
Sir Edamer 100 g |
0.5 |
Griz kuvani 250 g |
34 |
Ementaler, Kamember |
0.5 |
Makarone 250 g |
27 |
Švapski sir 100 g 0.5 |
0.5 |
Rezanci 250 gr |
37 |
Zdenka 1 kom 0.5 |
0.5 |
Pirinač |
42 |
|
|
Špageti 250 g |
37 |
|
|
Knedle 250 g |
37 |
|
|
Povrće |
Povrće
|
Celer
250 g
|
3
|
Šargarepa
kuvana, dinstana 250 g
|
8
|
Praziluk
250 g kuvan
|
18
|
Krastavac sveži 250 g
|
4
|
Salata
zelena porcija
|
5
|
Pečurke 250 g
|
6
|
Rotkvice
4 kom
|
2
|
Spanać 250 g
|
6
|
Luk
1 glavica srednja
|
6
|
Kupus 250 g
|
9
|
Paradajz
1 srednji
|
6
|
Keleraba 250 g
|
12
|
Paradajz
sok 1 čaša
|
10
|
Tikvica 250 g
|
8
|
Krompir
pečeni, pomfrit 250 g
|
20
|
Kukuruz 1 klip
|
16
|
Krompir
restovan porcija |
10 |
Paprika
|
7
|
Krompir
pire sa mlekom
|
30
|
Cvekla 250 g
|
9
|
Boranija
250 g
|
10
|
Zelje 250 g
|
7
|
Grašak
250 g
|
19
|
Spanać pire sa puterom 250 g
|
7
|
Karfiol
250 g
|
8
|
Masline u ulju 10 kom
|
1 |
|
|
|
|
|
|
Meso
Pileće meso kuvano, pečeno, dinstano.....0
Pileća džigerica...................................3
Pileće pohovano......................................12
Govedina kuvana.....................................0
Ražnjići...................................................0
Krmenadla.................................................0
Vešalica....................................................0
Natur šnicla...........................................0
Pariska šnicla..........................................8
Bečka šnicla............................................12
|
Meso
Teleći
file................................0
Teleći gulaš...................................3
Biftek.........................................0
Svinjsko pečenje.......................1
Svinjska kolenica ...........................0
Svinjsko pohovano......................12
Ćurka, guska, patka, fazan,.......0
Viršle 1 par....................................1
Šunkarica 100 g.............................1
Jetrena pašteta 100 g .................3
|
Razno
Jaje kuvano, prženo 1 kom.................0.5
2 jaja sa šunkom...................................1
2 jaja sa slaninom...................................1
Umućeno jaje........................................32
Sladoled...............................................20
Med kašika...........................................17
Šećer kristal 100 g................................72
Ulje......................................................0
Majonez mala kašika................................1
Lešnici, bademi, orasi 6 kom....................1
Pekmez, džem kašika..............................17
|
Sokovi
i pića
Mineralna voda, soda..................0
Kafa bez šećera.............................0
Limunada bez šećera........................1
Koka-kola, Pepsi 1 čaša..........23
Sok od jabuke 1 čaša.............17
Gazirani sokovi.........................12
Vino belo, crno............................1
Slatko vino 200 g .......................10
Rakija čaša....................................8
Viski, votka, konjak, vinjak, rum... 8
Pivo 250 g ..................................12
Šampanjac čaša .......................9
|
Voće
Smokve
suve 1 kom.................................7
Maline 250 g..........................................17
Ribizla 250 g............................................18
Trešnja 250 g.......................................15
Orasi 250 g..........................................27
Kupine 250 g..........................................110
Ananas 250 g......................................119
Borovnica 250 g...................................130
Jabuka kom...........................................16
|
Voće
Kruška
kom...................................23
Jagode 250 g..........................20
Kajsija kom................................8
Lubenica kriška...........................22
Dinja .......................................20
Banana kom ...............................23
Grejpfrut kom ...........................23
Pomorandža kom .........................17
Limun.............................................6
|
1. Nisu potrebne nikakve tablete protiv apetita jer nikada nećete biti
gladni.
2. Mnogi su već od samog početka dijete odlično raspoloženi.
3. Ovaj režim ishrane znači i kraj onog mučnog brojanja kalorija
4. U osnovi, može se jesti koliko se želi i onoliko često koliko je
potrebno.
5. Većina ljudi u prvoj nedelji oslabi 2 – 4, a najčešće i više
kilograma.
6. Oslobađate se suvišnih kilograma i viška santimetara takođe
7. U drugoj nedelji u ishranu se može uneti nešto ugljenih hidrata ili čaša
omiljenog pića.
8. Sledećih nedelja može se jesti više ugljenih hidrata sve dok se ne
dostigne kritičan prag za ugljene hidrate, a to će se prepoznati kad
test papirić za pregled mokraće (može se nabaviti u apoteci) prestane
da se boji u lila.
9. Apetit i promet materija (sagorevanje) normalizovani su.
10. Čovek može da oslabi koliko želi i ostane zdrav i vitak, jer tačno
zna koliko ugljenih hidrata podnosi njegov organizam bez gojenja, osećaja
gladi i zamora.
11. Ako želite da oslabite nemojte žaliti za starim navikama. To što ste ih
izmenili mora vas radovati jer će te postati zdraviji, vitki, lepši.
12. S pažnjom negujte kožu, pri kupanju se masirajte ekstraktom morskih algi,
a kada se koža osuši namažite je mlekom za negu kože.
13. Zapamtite da su ugljeni hidrati neprijatelji vitke linije. Jedite od
dozvoljenih namirnica onoliko koliko vam je potrebno da ne budete gladni.
14. Nemojte jesti kada niste gladni.
15. Pijte koliko god ste žedni.
16. Najbolji su česti i manji obroci.
17. Nemojte se razočarati ako planirani pad u težini privremeno zastane
– ne zaboravite da vaš organizam ima svoje biološke zakone
18. Nemojte misliti da ste izgubljen slučaj – možete oslabiti čak i
bez gladovanja i napornog vežbanja. Pridržavajte se samo datih objašnjenja i
uputstava. I na kraju nešto veoma važno – savet lekara i lekarski pregled i
knotrolu ne možete ničim zameniti.
Ako želite da steknete novu i lepu figuru, na samom početku trebaju vam
dve stvari: vaga i ogledalo u kome ćete moći da vidite celo telo i
odredite svoje slabe tačke. Merite se svaki dan u isto vreme, najbolje
ujutru posle mokrenja a pre doručka.
Evo još nekih saveta:U prvoj nedelji unošenje ugljenih hidrata treba da bude
ravno nuli! Tako će se stvoriti biohemijska reakcija organizma kada na
najbrži mogući način dolazi do sagorevanja masnih rezervi, što je
najpovoljnije od svega.
PRVIH DESET DANA NE JEDITE NIŠTA ŠTO NIJE NA OVOJ LISTI :
Meso : bifteci, mleveno meso, jagnjeća šnicla, svaka vrsta mesa ma kako
pripremljena osim kobasičarskih i suhomesnatih proizvoda (koji sadrže beli
luk i druge dodatke).
Živina : pačetina, piletina i sve što ima krila ali bez nadeva.
Riba : sve vrste ribe, čak i konzerve lososa i tunjevine, sve iz mora,
dimljeno i u ulju, osim ostriga i ribe u konzervi koja ima kao dodatak zelen,
paradajz, soseve i ostalo.
Salata : dve male porcije zelene salate dnevno (oko jedan neprepunjen tanjir),
ali samo zeleni listovi (ne korenje – srce salate). Celer, krastavac,
rotkvice, sa prelivima od sirćeta, ulja, soli, zeleni, sušenih začina,
struganog sira ili sardela. Umesto zelene salate – jedan kiseli krastavac i
zelene masline.
Jaja : pripremljena na sve načine.
Začini : So, biber, senf, hren, sirće, vanila i drugi ekstrakti i
mirisi, saharin, svi mlečni napici koji ne sadrže šećer.
Masti : Maslac, margarin, biljno ulje, majonez.
Pavlaka : 4 kafene kašičice dnevno (pavlaka sadrži manje ugljenih hidrata
nego mleko – zato ne piti mleko).
Sirevi : dnevno 110 g bilo kog tvrdog sira, osim topljenih, belih i krem sireva.
Pića : Voda, mineralna voda, limunada bez šećera, kafa i kafa bez
kofeina.
Supe : Živinske i goveđe bistre supe.
DOZVOLJENO POSLE PRVIH DESET DANA DIJETE
Povrće : Boranija, karfiol, sve vrste kupusa, keleraba, tikvice, paprike
babure, kiseli kupus, spanać, šargarepa, crni luk, paradajz.
Sendviči : pošto je Hleb najstrože zabranjen preporučuje se: između
dva režnja tvrdog sira staviti kuvanu šunku sa senfom, ili sendvič od
struganog suvog sira sa majonezom i senfom u listu zelene salate, ili sendvič
od šunke i parčeta suvog sira između dva režnja svežeg krastavca.
Dodatak salatama : sitno iseckana tvrdo kuvana jaja, prženi šampinjoni,
strugani sir, kisela pavlaka.
Umesto mleka : u jelo dodati kiselu pavlaku razblaženu vodom.
Zalogaj između obroka : bistra supa sa želatinom, ćevapčići,
hrenovke, hladni narezak, punjena jaja, dimljena riba, sir.
Sos od milerama, majoneza i senfa može da posluži kao dodatak mnogim jelima.
|