Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II   

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Saveti i sugestije:


 
opsti
 

Sve devojke i žene trebaju da idu na ginekološki pregled. On je često povezan sa  neprijatnostima, za šta nema razloga, jer lekari tretiraju polne organe kao i sve ostale organe u ljudskom telu.
Ginekološki pregled se obavlja na ginekološkom stolu. Pregled se sastoji od nekoliko faza. Lekar specijalista - ginekolog prvo pregleda spoljašnjost polnih organa i ispituje prohodnost vagine. U drugoj fazi koristi ginekološke instrumente. U trećoj fazi opipava (palpacija) unutrašnje polne organe.

 
anamneza

Pravilna ishrana: 


Blagotvorni uticaji zdrave hrane su neprocenjivi. Pravilno izbalansirana, kvalitetna i prirodna su samo neki od njenih atributa. Pravilna ishrana je osnov zdravog načina života i početni korak u svakoj reformi navika. Ishrana je činilac od najvećeg uticaja na naše zdravlje. Na naše zdravlje ne utiče samo obrok, već i kada je i na koji način uzet. 


Pravilna ishrana:  


 

Ishrana je povezana sa voljnim i svesnim činom. Ona zavisi od slobodne volje pojedinca. Zbog toga je neophodno duboko unutrašnje ubeđenje pojedinca da bi se loše navike zamenile zdravim.Tokom poslednjih decenija, nutricionisti su posebnu pažnju obratili na tri ključna aspekta hrane.

U životnom periodu između 35. i 45. godine potrebno je da žena jednom mesečno sama pregleda dojke kao i da jednom godišnje uradi pregled dojke kod nadležnog lekara koji može indikovati ultrazvučni ili mamografski pregled. Posle navrsene  45. godine žena jednom mesečno treba sama da pregleda dojku, a jednom godišnje da obavi pregled dojki kod nadležnog lekara uz eventualnu bazičnu mamografiju. Svakako je potrebno posavetovati se sa lekarom koji će možda odrediti drugačiju vrstu pregleda imajući u vidu zdravstveno stanje žene, rizike i posebne potrebe.Higijena ishrane:

Higijena. Higijena ishrane sprečava trovanje hranom. Ova trovanja nastaju usled uzimanja hrane zagađene hemijskim toksičnim materijama ili otrovnim materijama životinjskog, odnosno biljnog ili bakterijskog porekla.  Kalorije. Pre nekoliko godina priručnici o ishrani su posebno isticali ukupnu količinu kalorija koja se u toku dana unese u organizam. Kvalitetni i odgovarajući režim ishrane ne može se meriti ukupnom količinom unetih kalorija. Proteini:

Na primer, belo brašno, beli pirinač sadrže isto kalorija kao i integralno brašno i integralni pirinač, ali hranljiva vrednost ovih drugih je mnogo veća. Proteini. Neki specijalisti još uvek, ali sve manje, tvrde da pravilan režim ishrane mora sadržavati veliku količinu proteina od kojih je veći deo životinjskog porekla.  Što se tiče porekla, utvđeno je da kombinacijom biljnih proteina možemo dobiti kvalitetne proteine kao što su životinjski proteini.

Ishrana i izgled:

Koža. Unošenje voća i povrća obogaćuje naš organizam vitaminima A i C, isključivanje bogatih jela iz našeg jelovnika može biti sasvim dovoljno da da koži elastičnost i svežinu.Kosa i nokti. Nepravilna ishrana dovodi do lomljivih noktiju sa belim mrljama. Takođe, kosa postaje suva i bez sjaja. Da bi smo imali lepu i sjajnu kosu, čvrste i pravilne nokte potrebna nam je ishrana bogata vitaminima i mineralima (gvožđe i silicijum posebno utiču na čvrstinu noktiju). Voda je univerzalni rastvarač.Naše telo sadrži 60% vode. Bubrezima je nophodna da bi oni prečišćavali krv i izlučivali otrovne materije preko urina.Našem priboru za varenje potrebna je voda da nam stolica ne bi bila tvrda i suva, da ne bismo patili od zatvora. Voda je neophodna koži da bi bila glatka i sveža. Voda je neophodna kako u telu tako i van tela. Potrudite se da svaki dan popijete 6 čaša vode izmežu obroka. Ujutro uzmite 2 čaše vode pre obroka. Pri spoljašnjoj upotrebi voda ima veliku lekovitu moć, zato nemojte propustiti toplu kupku pred spavanje jer će Vas to opustiti

Kvalitet ishrane

oči. Kvalitet ishrane neke osobe se posebno odražava u pogedu. Bistre, blistave oči, bez crvenila i otoka pokazatelj su dobre, pravilne ishrane. Nedostaci vitamina A i B2 se zapažaju i na očima: gubitak oštrine vida pri smanjenoj svetlosti, trepavice se suše i opadaju, oči postaju crvene. Obojeno povrće je dobar izvor vitamina A.

osmeh. Osmeh ne može biti privlačan ako ne otkriva zdrave zube. Namrnice bogate kalcijumom (suvo voće, mleko) neophodne su za stvaranje zdravih zuba. Slatkiši, pića sa puno šećera su najveći neprijatelji zravih zuba jer podstiču stvaranje karijesa.

telesna težina. Normalna težina je nophodna za lepotu tela i znak je pravilne ishrane i dobrog zdravlja. Rešenje je u hrani biljnog porekla.  

Opipavanje dojke žena treba da uradi i dok leži na leđima na ravnoj podlozi. Ispod leve lopatice treba namestiti jastuk i podignuti levu ruku iznad glave. Kružnim pokretima desne ruke opipa se cela leva dojka dok se ne pretraži cela njena površina. Postupak se ponavlja na desnoj dojci. Pregled se završava pritiskanjem bradavice između dva prsta (palac i kažiprst) uz posmatranje eventualne pojave  iscedka koji nije uobičajen (bistar ili krvav, zamućen odmah prijaviti lekaru).Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

Ko

Možemo živeti više sedmica bez hrane i više dana bez vode, ali bez vazduha najviše dva ili tri minuta. Kiseonik koji se nalazi u vazduhu neophodan je za sagorevanje hrane u našim ćelijama i proizvodnju neophodne životne energije. Potrebno je pravilno disati, duboko, ali čist vazduh. Važno je imati pravilan stav tela, ispravljena leđa, kako bi se olakšalo disanje. Nastojete da vaša spavaća soba i radni prostor budu dobro provetreni. Ako neko puši u zatvorenoj prostoriji, imajte na umu da svi koji udišu taj vazduh učestvuju u pušenju.

Saveti:

-dobro je započeti dan sa nekoliko dubokih udisaja u provetrenoj prostoriji.

-kad god ste u mogućnosti idite u prirodu i dišite punim plućima.

-vaš mozak kao i celi organizam će bolje funkcionisati ako pravilno udišete čist vazduh.

Sunce je osnovni izvor energije na našoj planeti. Ono je neophodno za život i zdravlje. Zahvaljujući njemu, koža koristi vitamin D. Ultraljubičasti zraci sučeve svetlosti deluju kao dezinfekciono sredstvo koje uništava mnoge zarazne klice. Između ostalog, sunčeva svetlost podstiče sve životne procese i jača i okrepljuje organizam. Dokazano je da u toku zime, kada nema mnogo sunčanih dana, učestanost depresija veća. Izlaganje sunčevim zracima mora biti pažljivo, jer je ozonski omotoač koji štiti Zemlju od ultraljubičastog zračenja oštećen.. Izlagati svoje telo suncu više sati nikada nije bilo zdravo, a pogotovo danas.Naše telo je mašina stvorena za pokret. Za razliku od bilo kog aparata koji je čovek napravio, naš organizam ima više štete od neaktivnosti nego od aktivnosti. Dokazano je da osobe koje najmanje 4 puta sedmično vežbaju po 40 minuta imajumanji rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Vežbanje utiče na smanjenje gojaznosti, a time na postepeno smanjenje i uspostavljanje kontrole krvnog pritiska.Najbolja fizička vežba koja se može svima preporučiti i to bez ograničenja je pešačenje. Jedna stara izreka kaže:«Svi imamo dva doktora, desnu i levu nogu.«Naš odmor mora biti okrepljujući. Dok spavamo, naše nervne ćelije se oslobađaju metaboličkih produkata koje se stvaraju u toku dana. Svim ćelijama našeg organizma je neophodan odmor svakoga dana. Odmor treba da bude redovan, najmanje 7 sati kod odraslih osoba. Uz svakodnevni odmor, našem organizmu potrebne su i druge vrste odmora: sedmični odmor (najmanje jedan dan u sedmici) i godišnji odmor. Čovek je jedino živo biće koje uništava svoj organizam toksičnim supstancama. Za štetan uticaj kafe, alkohola, duvana i droga postoji dovoljno dokaza. Ako želimo da imamo živ i zdrav duh, moramo izbegavati sve supstance koje narušavaju fine mehanizme našeg mozga. Veštački stimulansi(kofein, nikotin, alkohol, kokain) primoravaju naš organizam da funkcioniše pod neprirodnim okolnostima, što izaziva prevremeno starenje i bolest. Na osnovi mišljenja Svetske zdravsvene organizacije, korišćene duvana i alkohola je osnovni uzrok bolesti koje bi mogle biti izbegnute. Nemoguće je sačuvati zdravlje koristeći droge, pa bile one legalne ili ilegalne. Naše ćelije o tome ništa ne znaju. Počinjemo da koristimo drogu da bismo se bolje osećali, a završavamo korišćenjem droge da bismo ublažili loša osećanja. Izbegavanje upotrebe toksičnih supstanci jedna je od najboljih odluka koje možemo doneti radi zdravog i srećnog života jer one ugrožavaju mnoge organske sisteme.

ža dojke je tanka i mobilna. Neposredno ispod nje leži  masno tkivo, koje može da bude

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.