Ordinacija
Home
Navigacija
E-mail
RANA DIJAGNOSTIKA - USPESNA TERAPIJA
KONTRACEPCIJA
POLNE BOLESTI 
LASERSKA HIRURGIJA U GINEKOLOGIJI
LABORATORIJSKE ANALIZE
ULTRAZVUK
SAVETI LEKARA
 

:: ETERNA :: Bulevar Kralja Aleksandra 250/V/sprat II  

 

Podaci dostupni na prezentaciji ne mogu, niti teže za tim da budu zamena za lekarski pregled.  Brigu za vlastito zdravlje uvek poverite vašem lekaru.Ova internet prezentacija ce pokusati da citaoce podseti o nekim zlatnim pravilima prevencije polnog zdravlja jer i dalje vazi osnovno pravilo da je bolje spreciti nego leciti.

Pretraga:

"E T E R N A " je pocela  sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti


Ginekološka ordinacija: tel (+381 11)  2424 461,  064/ 140 39 25
 


Dijagnostika dojke:


 
opsti
 

U dijagnostici obolenja dojke nakon obaveznog kliničkog pregleda  najviše se koriste ultrazvuk i mamografija.  Prstima se može retko napipati promena manja od 1 cm3. Ako se primeni samo palpacija i inspekcija bez drugih metoda, dijagnoza promena u dojci može biti neadekvatna. Iz razloga anatomske i histološke grade dojke i zbog  postojanja jako dobre vaskularizacije, moguće je  brzo širenje  invazivnih promena.


 
anamneza

Dijagnostika dojke:


Navodi se da već kod pete deobe maligne ćelije nastupa invazija. Ako se koriti ultrazvuk pri najboljoj rezoluciji, on ne može da prikaže manju tvorevinu od 3 - 5 mm. Pri postojanju palpabilnih promena u dojci nekada je neophodno načiniti punkciju i slanje punktata na analizu . Punkcija se preduzima radi dobijanja  uzorka za citološku analizu. 


Citološki pregled: 


 

 

Citološki pregled se radi iz više uzoraka (najoptimalnije 3). Shodno nalazu u punktatu nekada se mora u dijagnostici koristiti i uzimanje isečka (biopsija) ili  operativno odstranjivanje tumora. Magnetna rezonanca:


Magnetna rezonanca (MR) daje  više informacija nego  mamografija ali se ona koristi samo u slučaju kada predhodni pregledi (UZ i mamografija)  nisu dali adekvatne rezultate. Ostale metode:


Ostale dijagnostičke metode koje se koriste u pregledu dojke  daju manje optimalne informacija. Mamografija: 


Mamografija može da prikaže tumor manji od 3 mm ali se ne retko navode i negativna svojstva mamografije te ovu metodu treba koristiti u tačno definisanim slučajevima po konsultaciji sa lekarom. Galaktografija: 


Galaktografija (ubrizgavanje kontrasta u duktuse), je kontrastno snimanje izvodnih kanalića i koristi se u slučajevima postojanja sekrecije iz dojke, posebno onih sa prisustvom krvi.

U klimakterijumu smanjenjem sekrecije estrogena otpočinju involutivne promene u dojci. Lobulusi skoro nestaju fibroziranjem. Hijalinizacijom strome lobula, lobus na kraju predstavlja ovoidnu, bezstrukturnu hijalionu masu. Vezivno tkivo iščezava i biva zamenjeno masnim tkivom, koje podleže metaplaziji i uvećava se. Dojka postaje atrofična. Znaci involucije nastaju i na drugim reproduktivnim organima. Nakon menopauze najveći deo estrogena se stvara perifernom konverzijom iz androgenih prekursora poreklom iz nadbubrežne žlezde .Hormoni koji nisu direktno vezani za dojku kao seksualni organ su kortizol, tireoidni hormon i hormon rasta. Svi oni se nalaze u endorkinom miljeu za vreme i posle trudnoće. Oni sinergično deluju kako u proliferacionom tako i u sekretornom delu. Ono što je od posebnog interesa, je da su alveolarne ćelije posebno receptorski zavisne i na njih estrogeni najviše deluju. Neophodna je priprema ostalih hormona, pre svega tireoidnog hormona i hormona rasta da bi se ostvario efekat estrogena, progesterona i prolaktina. Mislilo se da su estrogeni najzaslužniji za sve proliferativne procese u žlezdanom tkivu, međutim, nađeno je da je jača proliferacija u duktalnom tkivu i u velikim i u malim duktusima u drugoj fazi ciklusa kada pored estradiola ima dosta progesterona. Izgleda da progesteron nema dejstvo na alveolarni epitel. Ovo je značajno za menopauzu i davanje progesterona u menopauzi.Aktuelne teme : DOJKA


Dojka
Embriologija
Anatomija
Histologija
Fiziologija
Seksualnost
Trudnoca
Laktacija


Aktuelne teme : DOJKA


Higijena
Pravilna ishrana
Pregled dojki
Samopregled dojki
Bolesti dojke
Saveti
Estetska hirurgija
Dijagnostika

Koža dojke je tanka i mobilna. Neposredno ispod nje leži  masno tkivo, koje može da bude 

© Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.